Muffiny z burakami i gruszką

Odkryciem tej jesieni jest dla mnie połączenie gruszki z burakiem, jest tak pyszne i rewelacyjne, że polecam każdemu spróbować...a jeszcze gdy się doda to tego kozi ser to już w ogóle niebo w gębie :)

SKŁADNIKI: 8 MUFFIN

70 ml mleka
150 g mąki
2 łyżeczki drożdży
2 jajka
60 ml oleju
100 g surowych buraków
1 gruszka
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
sól



PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
Jajka ubij w salaterce, dodaj olej i mleko, połącz z mąką, drożdżami i 1/4 łyżeczki soli.
Składniki wymieszaj delikatnie do otrzymania jednolitej masy.
Buraki obierz i zetrzyj.
Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.
Ciasto wymieszaj z gruszką, burakami, cynamonem i sokiem z cytryny.
Przełóż do formy na muffinki.
Muffiny zapiekaj w piekarniku przez 25 minut.
Po ostudzeniu wyjmij z formy i podawaj z kozim serem.
PYCHA!




Komentarze

  1. Brzmi pysznie, uwielbiam takie połączenia. Powiedz mi jeszcze tylko, drożdże świeże, czy instant? I czy nie trzeba dać ciastu ruszyć przed pieczeniem? Ile muffinów Ci wyszło z tej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane na 8 szt srednie papilotki drozdze suche zrobilam bez "ruszenia" drożdży ale jak mssz ochote to spróbuj niech troche ciasto urośnie buziaki :*

      Usuń

Prześlij komentarz