Waniliowe ciasto z gruszką

Wczoraj wracając z Poznania do domku natrafiłam na Panią ze straganem, która sprzedawała swoje gruszki z sadu. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i kupiłam kilka, chociaż były twarde jeszcze to postanowiłam wykorzystać je do ciasta...ale przedtem ugotować w lasce cynamonu i cytrynie...ach mówię Wam ten zapach w kuchni coś wspaniałego, zwłaszcza gdy za oknem szaro i pada!

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 18CM

4 duże gruszki
1 L wody
laska cynamonu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
375 g cukru
3 jajka
180 g masła, miękkiego
190 g cukru
190 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 ml mleka
cukier puder


PRZYGOTOWANIE


Gruszki obieramy ze skórki - zostawiając ogonek, wydrążamy środek, pozbywając się pestek i obcinamy spód tak aby ładnie stały :)
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, wkładamy laskę cynamonu, wlewamy sok z cytryny i wkładamy połowę cytryny ze skórka.
Doprowadzamy do wrzenia i oczywiście do rozpuszczenia cukru.
Wkładamy delikatnie gruszki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż będę miękkawe!
W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Ugotowane gruszki wyjmujemy na talerz.
Masło ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
Dodajemy jajka, pojedynczo dokładnie mieszając.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej masy dodajemy mąkę, zmniejszając obroty miksera na najmniejsze.
Dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy.
Wszystko dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera, na małych obrotach.
Gotowe ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Delikatnie wkładamy gruszki ( w całości ), aby dotykały dna foremki.
Pieczemy około 50 min, najlepiej sprawdzając patyczkiem czy po wyjęciu jest suchy.
Posypujemy do smaku cukrem pudrem
SMACZNEGO!


Komentarze

Prześlij komentarz