Ciasto marchewkowo-migdałowe z kreme sernikowo-miodowym i orzechami

Z okazji wczorajszego pierwszego dnia kalendarzowej jesieni mam dla Was przepis na pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem migdałów i miodu bez cukru przetworzonego. Ciasto jest mało słodkie ostrzegam, ale ja ogólnie nie jestem zwolennikiem bardzo słodkich wypieków, zwłaszcza jeśli chodzi o ciasto marchewkowe. 
Aby było słodsze wystarczy dodać więcej miodu i po sprawie :)

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 20CM

4 duże marchewki
skórka starta z 2 cytryn
200 g zmielonych migdałów, blanszowanych
4 duże jajka
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki miodu lipowego, płynnego
4 łyżeczki masła, roztopionego

MASA SEROWO-MIODOWA

1szklanka sera na sernik (20%)
1 szklanka śmietany (22%)
garść orzechów różnych ( nerkowce, laskowe,migdały itd )
2 łyżki miodu lipowego




PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce mieszamy dokładnie jajka, miód i roztopione masło.
W drugiej misce przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Do miski z dobrze wymieszanymi jajkami z miodem i masłem stopniowo dodajemy migdały oraz startą skórkę z cytryny i mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę i powtarzamy czynność - delikatnie wszystko dokładnie mieszając.
Na samym końcu dodajemy startą marchewkę łącząc wszystko dokładnie.
Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy ( wcześniej natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasto pieczemy około 35 minut. 
Najlepiej sprawdzając patyczkiem czy jest suchy.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia
MASA SEROWA
W misce mieszamy razem ser, śmietanę i miód.
Orzechy blanszujemy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Wystygnięte ciasto dekorujemy masą serową i orzechami.
SMACZNEGO!



Komentarze

  1. Ile dobrego w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze nigdy nie próbowałam ciasta marchewkowego ale Twoje wygląda tak smakowicie że aż chce się spróbować :)
    Pozdrawiam SmerfetkaGotuje (http://smerfetkagotuje.blogspot.com/)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i chętnie będę zaglądać na Twój blog :)

      Usuń
  3. WOW! Uwielbiam ciasto marchewkowe, pod każdą postacią. Koniecznie muszę spróbować tego z Twojego przepisu :) PS. Piękny marchewko-talerzyk!!! :)
    Pozdrawiam, lavidaesmentolada.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuj spróbuj tylko ostrzegam jest mało słodkie :) w tej mojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz