Festiwal ...Festiwalem, ale wszystko co dobre szybko się kończy - niestety :( Nie ukrywam, że ta edycja była najlepsza na jakiej byłam. Wszystko dokładnie opiszę w kolejnych postach.
Dzisiaj chce się z Wami podzielić moją największą zdobyczą festiwalową - czyli SERAMI!
Kozie, które kocham najbardziej z czarnuszką - mistrzostwo, owcze świeże, dojrzewające około 4 miesiące - idealnie komponują się ze świeżym pomidorem malinowym prosto z ogródka, parmezan, żółte sery wędzone...oj było tego od koloru do wyboru!
Zaproponuje Wam dzisiaj zapiekankę, gdzie główną rolę nie tylko odegrają sery ale także moje odkrycie tego lata czyli:
PORTULAKA WARZYWNA - Podgatunek Portulaca oleracea L. subsp. sativa uprawiany jako warzywo.
Liście i pędy portulaki zawierają duże ilości orzeźwiającego soku o
lekkich właściwościach oczyszczających. Jest to warzywo wspomagające
trawienie. Liście przyrządza się jak szpinak, a mięsiste łodygi jak
szparagi. Jest też oryginalnym składnikiem sałatek, nadając im lekko
kwaskowy smak.
Roślina ta jest bogatym źródłem antyoksydantów, omega 3 (0,2 do 0,38 g
na 100 g)), witamin A i C oraz wapnia, żelaza, sodu, potasu i magnezu.
Należy do podstawowych warzyw w kuchni greckiej na Krecie.Można spożywać
na surowo, np. z ogórkiem i w towarzystwie innych sałat, smażyć na
głębokim tłuszczu(ozdoba sałatek), gotować jak szpinak czy szparagi (b.
krótko), w zupie cebulowej czy z pieczarkami i pomidorami(przepisy w
internecie, Bea w kuchni itp), ma właściwości przeciwnowotworowe i
przeciwmiażdżycowe.
Przyrządzę je tak samo jak szpinak: podduszony na patelni z czosnkiem i cebulką na oliwie z oliwek lekko zabielany śmietanką - będzie to idealny sos do zapiekanki!
SKŁADNIKI:4 OSOBY
700 g fasoli szparagowej masłowej
1 kg brokuł, świeże
1 pęczek portulaka warzywnego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
125 g boczku surowego
50 g salami hiszpańskiego ostrego
3 plastry szynki szwardzwaldzkiej
miks serów - ilość zależy od Was :) - u mnie ( kozi z czarnuszką 50 g, ser szafir 4-miesiące dojrzewający 190 g, parmezan 20 g )
150 ml śmietany 18%
5 łyżek śmietany 30%
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Warzywa obieramy i gotujemy al'dente.
Z portulaką warzywną postępujemy tak samo jak ze szpinakiem,
dokładnie czyścimy listki, łodyżki kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy na patelnie z podgrzaną oliwą dodajemy czosnek i pokrojoną w kosteczkę drobną cebulę.
Dusimy aż łodyżki będą miękkie ( ja lubię bardziej al'dente).
Dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprze ( ostrożnie z solą, ponieważ boczek i salami są bardzo słone, samo w sobie )
Na drugiej patelni smażymy boczek, dodajemy pokrojone w plasterki salami oraz szynkę.
Smażymy, aż się zarumieni.
Sery trzemy na tarce o dużych oczkach, natomiast parmezan na małych i nim posypujemy na samym wierzchu zapiekankę, aby podczas pieczenia postała chrupiąca skorupka :)
Możecie dodać makaron lub ziemniaki, ale jak dla mnie jest wystarczająco "na bogato".
W naczyniu układamy: najpierw brokuł, fasolka masłowa, następnie polewamy sosem śmietanowym z portulaką warzywną.
Kładziemy usmażone mięsko i posypujemy serami.
PYCHOTA!
zdjęcia serów zapożyczone od Marka z http://www.blogerchef.pl/
tylko czeka na upieczenie :)
no i gotowa!
super apetycznie wyszła :) fajne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziekuje ale ze zdjec nie jestem zadowolona czekam na nowy aparat pozdrawiam :*
UsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńno i tak smakowało :)Pozdrawiam
Usuń