Wczoraj wróciłam z Krakowa - z COKE FESTIVAL, było pięknie! Lekkawo zmęczona po weekendowych muzycznych szaleństwach dzisiaj proponuję szybki, lekki i zdrowy obiadek prosto z mojej UKOCHANEJ KSIĄŻKI - RODZINY SOPRANO :)
Co to będzie...ryba..łosoś, którego uwielbiam!
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
3/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
dymka, drobno posiekana
1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
sól
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę awokado
1/3 szklanki pokrojonych świeżych pomidorów bez nasion
1/3 szklanki pokrojonego ogórka bez nasion
2 steki z łososia, około 225g
łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
Co to będzie...ryba..łosoś, którego uwielbiam!
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
3/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
dymka, drobno posiekana
1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
sól
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę awokado
1/3 szklanki pokrojonych świeżych pomidorów bez nasion
1/3 szklanki pokrojonego ogórka bez nasion
2 steki z łososia, około 225g
łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Przygotujemy salsę: W małej misce łączymy jogurt, dymkę, bazylię oraz sól do smaku.
Dodajemy awokado, pomidora i ogórka.
Nagrzewamy grill. Ruszt umieszczamy w odległości około 10 cm od grzałek.
Smarujemy łososia oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
Grillujemy 4 min, aż lekko się przyrumieni.
Odwracamy i grillujemy 2-5 minut.
Mięso blisko kręgosłupa musi być lekko szkliste.
Podajemy natychmiast z salsą
SMACZNEGO!
mm... uwielbiam łososia! masz dla mnie kawałek ? :)
OdpowiedzUsuń