Dzisiaj kolejna ciekawa propozycja bezglutenowa :) Coś dla fanów soczewicy i tofu! Jak dla mnie wyszło wyśmienicie zwłaszcza, gdy podczas gotowania w całym domu unosił się wspaniały zapach curry :)
Jest szybko, zdrowo i bezglutenowo!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
Jest szybko, zdrowo i bezglutenowo!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
40g Makaron
bezglutenowy
50g Soczewica
czerwona, nasiona suche
100g Cebula
100g Marchew
50g Tofu
sojowe
5g Czosnek
100g Por
5g Olej
sojowy
5g Koncentrat
pomidorowy 30%
250g wywar warzywny
Curry,
słodka papryka, mielony kminek
PRZYGOTOWANIE
Makaron
ugotować.
Soczewicę umyć pod bieżącą wodą, przebrać i moczyć przez 2 godziny.
Cebulę, czosnek, pora i marchew oczyścić, umyć i drobno pokroić.
Tofu pokroić w
małą kostkę.
Olej sojowy rozgrzać i podsmażyć na nim lekko warzywa z
przyprawami i pokrojonym tofu.
Warzywa zalać wywarem.
Dodać namoczoną
soczewicę (bez wody, w której się moczyła), zagotować i dusić na małym ogniu 35
minut.
Podawać na makaronie.
nie ma nic lepszego od dania jednogarnkowego ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się i jeszcze jeśli jest zdrowo i dietetycznie :) Pozdrawiam
Usuń