Spaghetti w w sosie szpinakowym z gorgonzolą i cypryjskim serem Kefalotyri z suszonymi pomidorami

Będąc ostatnio na Tyglu...chodzę tam polować na pyszne sery Cypryjczyka Yusufa, który mieszka w Wielkopolsce i wyrabia nieziemsko dobre sery cypryjskie! Dzisiaj na ogień pójdzie ser Kafalotyri - czyli ser produkowany z sera krowiego lub z mieszanki krowiego i koziego, ma bardzo charakterystyczny ostry smak oraz jest bardzo słony jak na moje podniebienie :)
Do tego wykorzystam świeżutki szpinak EKO oraz wspaniały makaron Arrighi Spaghetti - Oryginalny włoski makaron produkowany z pszenicy durum, który nie klei się i bardzo efektownie wygląda na talerzu!

SKŁADNIKI: 4 OSOBY


500 gr świeżego szpinaku
160 gr SPAGHETTI Arrighi
3ząbki czosnku
2duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie serka topionego ementaler 100 gr
starty ser Kafalotyri około 30 gr
200 gr sera Gorgonzola
sól i pieprz
kilka suszonych pomidorów w oliwie
pietruszka do dekoracji
 
 
PRZYGOTOWANIE
 
 
Makaron gotujemy a'dente i odcedzamy.
Szpinaki myjemy i osuszamy w durszlaku, w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz starte ząbki czosnku, następnie dokładamy szpinak i dusimy pod przykryciem aż zrobi się miękki, doprawiamy solą i pieprzem.
 Gdy szpinak zmięknie dodajemy śmietanę serek topiony, gorgonzolę rozdrobnioną, ser Kafalotyri i dokładnie wszystko mieszamy aż sery się rozpuszczą i połączą ze śmietaną.
Gdy sos już jest gotowy wkładamy ugotowany wcześniej makaron Spaghetti.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidory suszone kroimy w cienkie plasterki.
Na talerzu układamy makaron z sosem, dekorujemy pomidorami i świeżą pietruszką!
SMACZNEGO!
















































Komentarze

  1. Też kupuję sery od Yusufa :). Jestem największą fanka LORa :)

    Makaron znakomity!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się Lor to mistrzostwo lepszego nigdy nie jadłam :) buziaki może kiedyś się spotkamy na Tyglu!?

      Usuń

Prześlij komentarz