Ćwiczę i ćwiczę pieczenie muffinek, bo już niedługo w odbędzie się I Ogólnopolski Festiwal Pin-up. Cieszę się bardzo, gdyż będę mogła wystawić się tam ze swoimi wypiekami. Niestety ja nie pojawię się osobiście, ale moje muffinki dojadą...mam taką nadzieję!
Dzisiaj proponuje Wam połączenie kokosa i pomarańcza - coś pysznego
SKŁADNIKI: 12 MUFFINEK
200 gr mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50 gr wiórków kokosowych
skórka starta z jednej pomarańczy
1 jajko
75 gr cukru
50 ml oleju roślinnego
100 ml soku z pomarańczy
150 ml jogurtu naturalnego
KREM CYTRYNOWY
3 duże jajka
80 ml wyciśniętego soku z cytryny
150 gr cukru
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
250 gr mascarpone
Dzisiaj proponuje Wam połączenie kokosa i pomarańcza - coś pysznego
SKŁADNIKI: 12 MUFFINEK
200 gr mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50 gr wiórków kokosowych
skórka starta z jednej pomarańczy
1 jajko
75 gr cukru
50 ml oleju roślinnego
100 ml soku z pomarańczy
150 ml jogurtu naturalnego
KREM CYTRYNOWY
3 duże jajka
80 ml wyciśniętego soku z cytryny
150 gr cukru
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
250 gr mascarpone
PRZYGOTOWANIE
MUFFINKI: Piekarnik rozgrzej do 160 stopni termoobieg.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Wymieszaj w misce mąkę, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce wymieszaj jajko, cukier, olej, sok z pomarańczy i jogurt naturalny.
Delikatnie połącz z pozostałymi składnikami.
Wypełnij masę papilotkami i piecz w piekarniki przez 15min aż urośnie.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 min, wyłóż z formy i ostudź.
KREM CYTRYNOWY: Metalową
miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka,
cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie
) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja
śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy
masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy
skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec
tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Wystudzony lemon curd mieszamy z mascarpone.
Posmaruj ostudzone muffinki kremem wedle uznania.
Ja dodatkowo udekorowałam je mini bezami i płatkami kokosowymi.
ale to decyzja jakaś: ten pomarańcz czy ta pomarańcza. bo brak tu konsekwencji :P
OdpowiedzUsuńa przepis chętnie wypróbuję, chociaż ja preferuję owoce rodzaju żeńskiego ;)
dziękować za czujność ja umysł ścisły więc z polakiem na bakier, ale już poprawiłam na żeński :) sam przepis super...nie zważając na błędy ;D
UsuńZacny przepis :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń