Na nowy początek tygodnia coś na osłodę :)) Muffinki, które uwielbiam robić i zajadać oczywiście. Posypane dynią z cynamonem, którą dostałam w prezencie na ostatnich Warsztatach - DIETETYCZNE REWOLUCJE! Idealnie się komponują z gruszką i jabłkiem!
SKŁADNIKI: 12 MUFINEK
SKŁADNIKI: 12 MUFINEK
- 2 gruszki
- 2 jabłka średnie
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 115g brązowego cukru
- 100ml miodu (użyłam gryczany)
- 60ml naturalnego jogurtu ( polecam grecki, light )
- 125ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- pestki dyni z cynamonem
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180C (termoobieg).
Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek i cynamon wsyp (przesiej przez sitko ) do miski i wymieszaj.
W
osobnym naczyniu wymieszaj cukier, miód, jogurt, olej i jajka.
Wlej
mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj przygotowane wcześniej
gruszki i jabłka wymieszaj tylko do
połączenia składników.
Za pomocą
łyżki przełóż do papilotek, wypełniłam do końca papilotki i wyrosły
piękne, duże.
Następnie wierzch każdej babeczki posyp pestkami dyni z cynamonem.
Piecz około 20 min. Przestudź na kratce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz