Muffinki gruszkowo-jabłkowo z pestkami dyni i cynamonem

Na nowy początek tygodnia coś na osłodę :)) Muffinki, które uwielbiam robić i zajadać oczywiście. Posypane dynią z cynamonem, którą dostałam w prezencie na ostatnich Warsztatach - DIETETYCZNE REWOLUCJE! Idealnie się komponują z gruszką i jabłkiem!


SKŁADNIKI: 12 MUFINEK

  • 2 gruszki
  • 2 jabłka średnie
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 115g brązowego cukru
  • 100ml miodu (użyłam gryczany)
  • 60ml naturalnego jogurtu ( polecam grecki, light )
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • pestki dyni z cynamonem 

PRZYGOTOWANIE

 
Rozgrzej piekarnik do 180C (termoobieg). 
Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek i cynamon wsyp (przesiej przez sitko ) do miski i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, miód, jogurt, olej i jajka. 
Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj przygotowane wcześniej gruszki i jabłka wymieszaj tylko do połączenia składników.
 Za pomocą łyżki przełóż do papilotek, wypełniłam do końca papilotki i wyrosły piękne, duże.
 Następnie wierzch każdej babeczki posyp pestkami dyni z cynamonem.
 Piecz około 20 min. Przestudź na kratce.
 Smacznego :)

Komentarze