Sezon na zaprawy rozpoczęty...ja jako, że nigdy nie robiłam sama żadnych dżemików, konfitur itd. w tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować ;). Pierwsza konfitura jaką przygotowałam jest idealna również dla osób będących na diecie oraz dla bezglutenowców ;)
SKŁADNIKI:
1 kg truskawek EKO
250 ml miodu gryczanego
1 łyżka miodu rzepakowego
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
SKŁADNIKI:
1 kg truskawek EKO
250 ml miodu gryczanego
1 łyżka miodu rzepakowego
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Truskawki myjemy dokładnie i kroimy w ćwiartki, zwłaszcza te duże.
Wrzucamy do garnka dodajemy miód oraz sok z cytryny.
Gotujemy na średnik ogniu około 40min,
aż powstanie gęsta masa,
ja starałam się nie rozgotować truskawek,
aby były w całości wyczuwalne np. na pieczywie lub w deserze.
Gotową konfiturę przelewamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoiczków.
Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Po wystygnięciu wkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę i gotowe!
Idealnie pasują do świeżutkiej chałki!
SMACZNEGO!
www.anielskieprzysmaki.pl-polecamy świetne miody:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUwielbiam miód gryczany, jest boski. Twoja konfitura na pewno równie pyszna, chętnie bym skosztowała ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować jest pyszny :)również pozdrawiam!
UsuńWitam:) Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Awards. Zapraszam w związku z tym do odpowiedzi na moje pytania, które znajdują się we wpisie: „Liebster Awards” na moim blogu: http://pisze-co-widzialem.blog.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!;)
dziękuję za nominacje! Pozdrawiam!
UsuńWitam serdecznie, trafiłam tu za sprawą nominacji Smacznego Turysty :)) Zostaję na dłużej i będę próbować i smakować :))
OdpowiedzUsuńdziękuję i ja również będę obserwować Twój blog :) pozdrawiam :)
UsuńKonfitura wygląda przepysznie :) Czy można ją dłużej przechowywać poza lodówką?
OdpowiedzUsuńjeśli poddasz pasteryzacji to tak, ja akurat nie poddałam, więc taką konfiturę można przechowywać około 2 tyg w lodówce :)
UsuńKonfitura wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńKonfitura zapewne pyszna, ale ta drożdżówka niewątpliwie dodaje dodatkowych doznań smakowych :)))
OdpowiedzUsuń