Nie wiem jak u Was ale u mnie makarony królują na pierwszym miejscu. Będąc ostatnio na Jarmarku Francuskim kupiłam diabelskie chorizo.
Dzisiaj przygotuję dla Was danie w 5min z wykorzystaniem makaronu PENNE RIGATE CLASSICHE - ARRIGHT - Oryginalny włoski makaron produkowany z pszenicy durum, w kształcie rurek penne, idealny do carbonara, które dzisiaj przygotuje . Makaron nie klei się po ugotowaniu,nie rozgotowuje, nie traci kształtu.
Przygotowanie tego dania zajmuję około 15 min a wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
100 gr makaronu penne rigate le classiche
100 gr chorizo
100 gr świeżych pieczarek
1 żółtko
150 ml crème fraîche, jeśli nie macie to ja dodaje 100 ml śmietany 18% i 50 ml kremówki
75 gr parmezanu startego
sól i pieprz
świeży pęczek pietruszki
Dzisiaj przygotuję dla Was danie w 5min z wykorzystaniem makaronu PENNE RIGATE CLASSICHE - ARRIGHT - Oryginalny włoski makaron produkowany z pszenicy durum, w kształcie rurek penne, idealny do carbonara, które dzisiaj przygotuje . Makaron nie klei się po ugotowaniu,nie rozgotowuje, nie traci kształtu.
Przygotowanie tego dania zajmuję około 15 min a wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
100 gr makaronu penne rigate le classiche
100 gr chorizo
100 gr świeżych pieczarek
1 żółtko
150 ml crème fraîche, jeśli nie macie to ja dodaje 100 ml śmietany 18% i 50 ml kremówki
75 gr parmezanu startego
sól i pieprz
świeży pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Chorizo kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na patelni bez tłuszczu.
Jak chorizo spiecze się lekko z każdej strony i zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekane w plasterki pieczarki.
Dusimy kilka minut aż grzyby zmiękną.
W miseczce mieszamy śmietanę, żółtko i parmezan.
Przygotowaną masę przelewamy na patelnie z pieczarkami i chorizo.
Mieszamy na małym ogniu.
Dodajemy wcześniej ugotowany makaron.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Na końcu posypujemy świeżą poszatkowaną natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
wygląda lepiej niż smacznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękować smakowało super polecam szybko i efektownie :)
Usuńoh god - wyglada obłędnie!
OdpowiedzUsuńi tak smakowało :) pozdrawiam :*
UsuńCiekawe połączenie ! Fajne danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html
dziękuję :)
UsuńSmakowicie wygląda, makarony też lubię, ale ostatnio trochę go mniej w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńZapraszam jutro tj. 12.06. na Eko targ na Tarasie Arkadia od 13 do 19. Szczegóły na moim Blogu pisze-co-widzialem.blog.pl
Co prawda na pierwszej imprezie będzie tylko trzech producentów, ale za to jacy Marek Grądzki, Baranowscy i Rolmięs
Dziękuję serdecznie za zaproszenie, niestety nie uda mi się przyjechać gdyż jestem tydzień przed operacją - dyskopatia odc szyjnego i już staram się nigdzie nie podróżować a mieszkam 30 km od Poznania :)
UsuńNa pewno jak tylko dojdę do siebie to pojawię się na Tyglu i nie tylko :)
Pozdrawiam
Monika
Życzę więc zdrowia!
OdpowiedzUsuńnie dziękuję :)
Usuń