Na dworze słońce świeci jest gorąco prawie tak jak latem. Temperatura na moim balkonie sięga powyżej 33 stopni - koszmar a w domu 25 stopni. Taki stan powoduję, że kompletnie nie chcę mi się gotować a tym bardziej używać piekarnika :)
Dlatego dzisiaj wykorzystam kolejny prezent z mojej "paczki włoskiej" i wykorzystam do lekkiej sałatki z nowalijek wiosennych czyli aktualnie królujących szparagów i bardzo rzadko dostępnego kubańskiego szpinaku sok z cytryn LIMMI!
Razem z miodem rzepakowych i oliwą z oliwek extra vergine OLITALIA stworzyłam bardzo orzeźwiający dressing!
Dlatego dzisiaj wykorzystam kolejny prezent z mojej "paczki włoskiej" i wykorzystam do lekkiej sałatki z nowalijek wiosennych czyli aktualnie królujących szparagów i bardzo rzadko dostępnego kubańskiego szpinaku sok z cytryn LIMMI!
Razem z miodem rzepakowych i oliwą z oliwek extra vergine OLITALIA stworzyłam bardzo orzeźwiający dressing!
Ta malutka 200ml buteleczka mieści w sobie sok z 1 kg cytryn. Pyszny rześki smak o bardzo intensywnym zapachu cytryn, przypomina skąpaną w gorącym słońcu Sycylię.
Idealnie nadaje się do dressingów oraz herbaty! Polecam pycha!
SAŁATKA WIOSENNA
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
garść szpinaku kubańskiego
6 białych szparagów
kozi ser w roladzie pokruszony
garść prażonego słonecznika
DRESSING:
2 łyżki soku z cytryn LIMMI
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine OLITALIA
2 łyżeczki miodu rzepakowego, nektarowego
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szpinak myjemy dokładnie i suszymy na papierowym ręczniku.
Szparagi obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane wykładamy czekamy aż ostygną i kroimy w paseczki około 2cm długości.
Kozi ser rwiemy na małe kawałeczki.
Do miseczki wkładamy szpinak posypujemy szparagami, serem i prażonym słonecznikiem.
Dressing: mieszamy dokładnie sok z cytryn, z oliwą z oliwek, miodem i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
Przygotowanym dressingiem dokładnie polewamy sałatkę.
Idealnie komponuję się z ciepłą bagietką.
pychota!
Komentarze
Prześlij komentarz