Dzisiaj od rana pech mnie nie opuszcza :( kupiłam sobie olej lniany budwigowy i nawet nie udało mi się go spróbować..wróciwszy do domu i położyłam zakupy na stole wszystko spadło i olej się zbił...buuu nie wspomnę już o sprzątaniu - masakra jakaś!
Ale humor w miarę mi się poprawił bo nadchodzi długi weekend, pełno ciekawych wydarzeń przede mną, będzie intensywnie!!!
Mam dla Was coś specjalnego:
W zeszłym tygodniu udało mi się kupić sery cypryjskie, które mnie oczarowały zwłaszcza anari i halluomi w wersji z grilla.
Dzisiaj zaproponuje Wam pyszną sałatkę z dressingiem z oleju ryżowego OLITALIA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
garść świeżego miksu sałat
1/2 małej cukinii
2 duże rzodkwiewki
3 plastry sera halluomi
świeży amarantus do dekoracji
DRESSING:
1 łyżeczki balsamico
1 łyżeczka oleju ryżowego OLITALIA
1 łyżeczka miodu rzepakowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz
świeży tymianek
Olej ryżowy jest idealny do pieczenia i ma bardzo delikatny orzechowy smak. Ja polecam również do dressingów!
Ale humor w miarę mi się poprawił bo nadchodzi długi weekend, pełno ciekawych wydarzeń przede mną, będzie intensywnie!!!
Mam dla Was coś specjalnego:
W zeszłym tygodniu udało mi się kupić sery cypryjskie, które mnie oczarowały zwłaszcza anari i halluomi w wersji z grilla.
Dzisiaj zaproponuje Wam pyszną sałatkę z dressingiem z oleju ryżowego OLITALIA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
garść świeżego miksu sałat
1/2 małej cukinii
2 duże rzodkwiewki
3 plastry sera halluomi
świeży amarantus do dekoracji
DRESSING:
1 łyżeczki balsamico
1 łyżeczka oleju ryżowego OLITALIA
1 łyżeczka miodu rzepakowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz
świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE
Sałatę dokładnie myjemy i suszymy na papierze kuchennym.
Ser halluomi smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu na złoto-brązowy kolor.
Cukinię kroimy w cienkie paseczki wlewamy troszkę oleju ryżowego doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem i smażymy delikatnie na złotawy kolor.
Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
DRESSING: olej, musztardę, balsamico i miód dokładnie mieszamy.
Osuszoną sałatę układamy w misce, dodajemy usmażony ser i cukinię oraz rzodkiewkę polewamy dressingiem i sałatka gotowa.
Do dekoracji można użyć świeży amarantus lub np. kiełki.
Idealnie komponuje się ze świeżą ciepłą bagietką!
Olej ryżowy jest idealny do pieczenia i ma bardzo delikatny orzechowy smak. Ja polecam również do dressingów!
Halloumi to najlepszy ser na grilla na świecie. Poznałem jego smak w czasie kilku wyjazdów na Cypr
OdpowiedzUsuńZazdroszczę podróży, ten ser mnie tak oczarował że już nie mogę się doczekać kolejnego zakupu :)
UsuńUwielbiam halloumi :). Super sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, w ogole myslalam ze oscypki kocham najbardziej ale jak tylko sprobowalam te sery cypryjskie to sie zakochalam rewelacja
Usuń