A dzisiaj mam ochotę na coś słodkiego :) A to, że jestem fanką ciasta marchewkowego, dlatego postanowiłam przygotować właśnie coś z marcheweczki :)
SKŁADNIKI: 12 MUFFINEK
2 jajka
175gr drobnego cukru
150ml oleju słonecznikowego
200gr mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 starte marchewki duże
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
SKŁADNIKI: 12 MUFFINEK
2 jajka
175gr drobnego cukru
150ml oleju słonecznikowego
200gr mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 starte marchewki duże
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Foremkę wyłóż papilotkami.
Do dużej miski dodaj jajka, cukier, i olej i ubijaj za pomocą miksera elektrycznego, aż masa będzie gładka i puszysta.
Ostrożnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, starte marchewki i ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż składniki się połączą.
Nałoż ciasto do formy na babeczki i piecz je przez 20-25min, aż nabierze złotej barwy.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do pełnego ostudzenia.
PYCHA!
kiedyś robiłam marchewkowe muffinki i są pyszne:D
OdpowiedzUsuńNooo najlepsze :)
UsuńJa personalnie wolę pełnowymiarowe ciasto marchewkowe :D
OdpowiedzUsuńJa tez wole mokre i zbite marchewkowe polecam Ci przepis z mojego bloga na marchewkowo kokosowe pozdrawiam :)
UsuńAle ekstra wyrosły! :)
OdpowiedzUsuńNo to pewnie przez proszek i sode kurcze staram sie nie dodawac takich rzeczy no ale coz w przypadku marchewki nic by nie wyroslo ;)
OdpowiedzUsuń