Dlaczego, właśnie najbardziej kocham maj...za SZPARAGI kurcze, nie znam lepszego i smaczniejszego warzywa, a krem to jest dla mnie mistrzostwo. Jedyne co nie lubię oczywiście to obierać. No ale, cóż dla tego smaku warto się poświęcić.
SKŁADNIKI: 6 OSÓB
3 pęczki białych szparagów
2 l wywar warzywny
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18%
1 duża cebula
100 gr masła
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
świeża pietruszka natka
opcjonalnie starty świeży parmezan
SKŁADNIKI: 6 OSÓB
3 pęczki białych szparagów
2 l wywar warzywny
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18%
1 duża cebula
100 gr masła
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
świeża pietruszka natka
opcjonalnie starty świeży parmezan
PRZYGOTOWANIE
Szparagom odetnij zdrewniałe
końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby
nie pociemniały.
W rondlu na maśle zeszklij
posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej wywarem i duś 15 minut.
Z wywaru
wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
Szparagi w rondlu zmiksuj na
gładki krem, dolewając śmietankę słodką oraz śmietanę.
Zagotuj.
Przypraw.
Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów, posyp świeżą pietruszką i parmezanem.
Nie robiłam nigdy kremu ze szparagów, jakoś się boję i myślę, że to będzie profanacja tego wspaniałego warzywa.
OdpowiedzUsuńJednak Twoja zupa wygląda tak cudnie, że chyba ten pęczek, który czeka na zjedzenie znajdzie się w zupie :)
Zielaczku drogi polecam Ci przepis naprawdę nie będziesz żałować ja robię codziennie ten krem, a główki odcinam i wrzucam bezpośrednio po zblendowaniu :)
Usuń