Pogoda nie rozpieszcza niestety...zimno, deszczowo i jak tu być uśmiechniętym i wesołym...no nie idzie :(
Chyba, że poprawimy sobie humor czymś dobrym do jedzenia :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję upieczenia włoskiego chleba z suszonymi pomidorami w oleju słonecznikowym PONTI!
Po otwarciu słoiczka poczuła lato, wspaniały intensywny aromat suszonych pomidorów - uwielbiam to!
Od razu uśmiech mi powrócił :)
Chyba, że poprawimy sobie humor czymś dobrym do jedzenia :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję upieczenia włoskiego chleba z suszonymi pomidorami w oleju słonecznikowym PONTI!
Po otwarciu słoiczka poczuła lato, wspaniały intensywny aromat suszonych pomidorów - uwielbiam to!
Od razu uśmiech mi powrócił :)
Czy nie wyglądają smakowicie?
SKŁADNIKI: 1 BOCHENEK
7 gr suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
450 gr mąki graham 2000 EKO
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki bazylii, suszonej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
12 suszonym pomidorów pokrojonych w paski PONTI
PRZYGOTOWANIE
Drożdźe i cukier umieścić w naczyniu.
Dolać 100ml letniej wody i pozostawić na 15min do wyrośnięcia, aż mieszanka zacznie się pienić.
Mąkę i sól przesypać do miski i wymieszać.
W środku mieszanki zrobić wgłębienie pięścią.
Umieścić w nim bazylię, koncentrat, wyrośnięte drożdże oraz połowę pozostałej wody.
Całość dobrze wymieszać.
Powoli porcjami dolewać resztę wody, aż ciasto stanie się jednolitą masą.
Ciasto zagniatać około 5 min na oprószonej mąką tortownicy.
Następnie ponownie przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na 40min, przykrywając ściereczką lnianą, aż objętość zostanie podwojona.
Lekko natłuścić foremkę do chleba.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski dodać pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszać.
Ciasto umieścić w foremce i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40min.
Piec w rozgrzanym piekarniku 190 stopni około 35min.
Super smakuję z żółtym serem i papryką!
Pyszności!
Komentarze
Prześlij komentarz