Weekend za nami, niestety czas wrócić do normalności pracowniczej ;) oraz do mojego dietetycznego menu! Oczywiście nie mówię, że w weekend nie jem zdrowo, ale nie ukrywam że czasami skuszę się na coś słodkiego albo mniej dietetycznego!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, rozmarynu i pełnoziarnistego makaronu, po prostu pyszności!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 400 KCAL
120 g Ciecierzyca konserwowa
200 g Pomidory z puszki
5 g Oliwa z oliwek
40 g Makaron pełnoziarnisty
70 g Serek twarożkowy chudy, ja wykorzystałam grani 3%
250 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z
włoszczyzny)
Ząbek czosnku, natka pietruszki, rozmaryn
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, rozmarynu i pełnoziarnistego makaronu, po prostu pyszności!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 400 KCAL
120 g Ciecierzyca konserwowa
200 g Pomidory z puszki
5 g Oliwa z oliwek
40 g Makaron pełnoziarnisty
70 g Serek twarożkowy chudy, ja wykorzystałam grani 3%
250 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z
włoszczyzny)
Ząbek czosnku, natka pietruszki, rozmaryn
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować w lekko osolonej (ok. ½ płaskiej łyżeczki soli) wodzie. Drobno posiekany czosnek podsmażyć w rondlu na oliwie, dodać gałązkę rozmarynu i pokrojone pomidory z puszki.
Gotować przez 10-15 minut.
Następnie dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut.
Doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Rozmaryn wyjąć, połowę zupy zmiksować i wymieszać z pozostałą częścią.
Na talerzu zupę zabielić serkiem, ja zmiksowałam serek już przed podaniem na talerz.
Podać z ugotowanym makaronem.
przepis jak zwykle wydaje się świetny na pewno wypróbuję, a czy zamiast ciecierzycy konserwowej może być sucha?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie może być, nawet jest zdrowsza od tej w puszcze, namocz przez noc i następnego dnia dodaj do zupki :) pozdrawiam
Usuńciecierzycę uwielbiam :) można z nią dowolnie pokombinować w zupach i potrawkach, szczególnie w kuchni arabskiej która bardzo mnie fascynuje jest wiele z nią przepisów :)
OdpowiedzUsuńja w sumie od niedawna pokochałam jej smak :)
Usuńwygląda na okropnie aromatyczna ;)
OdpowiedzUsuńto komplement czy przerażenie ;)
UsuńPrzyznam szczerze, że cieciorkę jadłam chyba pierwszy raz w życiu jakiś miesiąc temu i ... totalnie weszła mi do głowy. Znalazłam całą masę fantastycznych przepisów, które czekają na testy.
OdpowiedzUsuńTwoja zupka wygląda apetycznie, troszkę jak pomidorowa którą uwielbiam :-)
Pozdrawiam ciepło,
Aleksandra
Wyszła naprawdę bardzo dobra, dokładnie smakowo bardzo przypomina pomidorową, ogólnie zakochałam się w ciecierzycy :)
UsuńPozdrawiam
Monii :*