Ostatnio bardzo zaniedbałam blog a zwłaszcza przepisy :( Jest to związane z moim stanem zdrowia, gdyż czeka mnie operacja i jakoś totalnie nie mam chęci ani mocy do gotowania... Przełamałam się gdy weszłam na wagę po świętach i kg przybyły w tempie ekspresowym ( niestety ), dlatego szybko napisałam do Monii Mojej Dietetyczki i już wracamy z przepisami lekkimi i oczywiście bardzo smacznymi.
Dzisiaj będzie serowo i indykowo ;)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA ( OKOŁO 400KCAL)
Dzisiaj będzie serowo i indykowo ;)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA ( OKOŁO 400KCAL)
Uwaga! Przygotuj drugą porcję na kolejny dzień!
100 g Por
100 g Marchew
300 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z
włoszczyzny)
150 g Ziemniaki
80 g Mięso mielone z udźca indyka bez skóry
25 g Ser topiony, edamski (1 trójkącik)
50 g Bułki grahamki
Natka pietruszki, majeranek, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Pora pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Przygotowane warzywa wrzucić do garnka z bulionem.
Gotować, aż
zmiękną.
Następnie całość zmiksować blenderem i dodać ziemniaczki pokrojone w
drobną kostkę.
Doprawić majerankiem i ziołami prowansalskimi.
Doprowadzić do
wrzenia.
Z mięsa mielonego uformować niewielkie kuleczki i wrzucać je do garnka.
Całość gotować na niewielkim ogniu do ugotowania ziemniaków.
Serek pokroić i
dodać do gotującej się zupy.
Mieszać, aż się rozpuści.
Doprawić odrobiną soli i
pieprzem.
Zupę posypać natką pietruszki.
Zagryzać pieczywem.
wygląda pięknie :) napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo,polecam pyszna zupka i bardzo sycąca :)
UsuńCudowna zupa, ale bym zjadła taką porcję!
OdpowiedzUsuńA Tobie życzę duuuużo zdrowia :)
dziękuję i pozdrawiam buziaki! :*
UsuńWygląda tak apetycznie, że aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPyszne! Bardzo dobra zupka, dziekuje za przepis, ktory nierzadko gosci na moim stole :)
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE DZIS ZROBIĘ TAKĄ ZUPKĘ Z KLOPCIKAMI NA JUTRZEJSZY OBIADZIK :) WYGLĄDA APETYCZNIE .
OdpowiedzUsuńPolecam :*
Usuń