Tarta z marmoladą wiśniowo-czereśniową i czekoladą

 DZIEŃ CZEKOLADY 12 KWIECIEŃ!
Orzechowe kruche ciasto i marmolada wiśniowo-czereśniowa, ale z czymś jeszcze ( czekolada oczywiście!!!) sprawia, że ta zwyczajna tarta staje się zupełnie wyjątkowa!

SKŁADNIKI: FORMA DO TARTY 24CM

KRUCHE CIASTO:

250 g mąki
50 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
75 g cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
140 g masła
2 żółtka
50g całych orzechów laskowych
400 g marmolady wiśniowo-czereśniowej
300 g wiśni mrożonych, bez pestek

GANACHE:

250g czekolady gorzkiej pełnej
200 ml śmietanki kremówki

DEKORACJA:

wedle uznania, wykorzystałam czereśnie w syropie włoskim



PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewany do 180 stopni.
Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać z orzechami, cukrem, solą i cynamonem.
W środku włożyć miękkie masło i szybkimi ruchami palców zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać lekko roztrzepane żółtka i szybko sklejać grudki mąki z masłem w jednolitą kulę.
Zawinąć w folię kuchenną i odłożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po upływie czasu formę do tarty wyłożyć ciastem ( radzę nasmarować tłuszczem) i za pomocą odrobiny białka ubitego w brzegach przykleić orzechy laskowe całe.
Ciasto ponakłuwać widelcem i przykryć pergaminem. 
Obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu i wstawić do piekarnika na około 20minut (na jasny kolor).
Po upływie tego czasu wyjąc usunąć pergamin i ziarna i zapiec jeszcze przez 5 minut.
GANACHE
Ostrym nożem pociąć czekoladę na płatki, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietankę zagotować w rondelku, dodać czekoladę i łopatką mieszać, kolistymi ruchami, zaczynając od środka.
Marmoladę wymieszać z odmrożonymi wiśniami, jeśli jest za mało słodka to dodać cukru wedle uznania.
Rozsmarować na tarcie, potem nałożyć zimną ganache dobrze wygładzić łopatką i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po wyjęciu ozdobić wiśniami lub czereśniami i podawać w temperaturze pokojowej.


Komentarze

  1. Poprosze kawalek tej wspanialej tarty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie do Poznania bedzie tarta pozdrawiam

      Usuń
  2. Ależ pyszności u Ciebie i to w takim przyjemnym retro otoczeniu <3

    Z wielką przyjemnością będę obserwować Twojego bloga, jak zresztą już śledzę FB i genialne inspiracje, które wrzucasz.

    Pozdrawiam ciepło,

    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje serdecznie Olu, bardzo mi milo gdy slysze takie cieple slowa to mnie motywuje do dalszego dzialania buziaki i pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz