Dzisiaj spacerując po mieście, natrafiłam na Pana, który przyjechał z nad morza prosto ze świeżymi rybami :)
A z racji, że kocham łososia nie mogłam sobie odmówić i mam dla Was pyszną zdrową i dietetyczną propozycję!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 400KCAL
A z racji, że kocham łososia nie mogłam sobie odmówić i mam dla Was pyszną zdrową i dietetyczną propozycję!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 400KCAL
120 g Łosoś filet
100 g Papryka czerwona
100 g Cukinia
50 g Cebula
150 g Ziemniaki
5 g Olej rzepakowy uniwersalny
40 g Jogurt naturalny
pół łyżeczki wasbi(pasta), sok cytrynowy, rozmaryn
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej (ok. ½ płaskiej łyżeczki
soli) wodzie. Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać
pieprzem.
Cukinię obrać, przykroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
Paprykę,
cebulę i cukinię drobno pokroić.
Warzywa podsmażyć na oleju, dodać sok z
cytryny, rozmaryn oraz pieprz i przykryć pokrywką.
Dusić przez około 5 minut.
Następnie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułożyć
odsączone dzwonki łososia.
Przykryć i piec przez około 25 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie przygotować sos z jogurtu oraz pół łyżeczki wasabi (w paście). Łososia podać z warzywami i
ziemniakami polanymi sosem.
a właśnie zaopatrzyłam się w wasabi co prawda do deseru, ale pewnie całego nie zużyje :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy jest z majonezem i świeżo pokrojona natką pietruszki idealnie się komponuje z kurczakiem
Usuń