Ale pięknie się zrobiło na dworze, słoneczko świeci a ja już nie mogę się doczekać kiedy pojawią się nasze polskie pyszne warzywa ahhhh tak mi tęskno!
Dzisiaj proponuję Wam wprowadzić trochę zielonego koloru do kuchni z elementami pomarańczowymi i białymi czyli marchewki i pietruszki :)
Przepis jest od Mojej Kochanej Dietetyczki, która wymyśla dla mnie wspaniałe obiady w wersji light
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 500KCAL
Dzisiaj proponuję Wam wprowadzić trochę zielonego koloru do kuchni z elementami pomarańczowymi i białymi czyli marchewki i pietruszki :)
Przepis jest od Mojej Kochanej Dietetyczki, która wymyśla dla mnie wspaniałe obiady w wersji light
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 500KCAL
100 g Marchew
50 g Pietruszka, korzeń
225 g Brokuły użyłam mrożone bo nie ufam tym zagranicznym póki co, i czekam na nasze lokalne!
10 g Olej rzepakowy uniwersalny
100 g Serek twarożkowy chudy, ja użyłam grani light
70 g Chleb żytni pełnoziarnisty zastąpiłam bułką żytnią z ziarenkami
Duży ząbek czosnku, kmin
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę oraz pietruszkę obrać i drobno poszatkować w
malakserze lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zagotować wodę w czajniku.
Brokuły podzielić na małe różyczki.
W rondlu rozgrzać połowę oleju, wrzucić
warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek (odrobinę zostawiając na grzanki).
Smażyć cały czas mieszając, aż staną się lekko szkliste.
Wlać około 2 szklanek
wrzątku.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą na
wpół miękkie.
Dodać brokuły i gotować do ich miękkości.
Jeśli jest potrzeba
dodać wody.
Doprawić odrobiną soli, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo,
bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).
Dodać serek, wymieszać.
Zupę
zmiksować blenderem na gładki krem.
Pieczywo posmarować czosnkiem i posypać
nimi zupę.
świetny pomysł z zabieleniem i zagęszczeniem zupy twarożkiem :) na pewno wypróbuję w swojej kuchni :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńtak świetnie zastępuje śmietanę a smakuje równie wybornie :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam zupę krem brokułową i bardzo często ją robię :) Twoja wygląda super!
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Dziękuję Agatko, również pozdrawiam gorąco :*
UsuńUwielbiam kremy, wygląda smakowicie, jeszcze nie próbowałam z kminkiem :)
OdpowiedzUsuńSprobuj Ulka,ja tez kocham kremy a moim faworytem jest z czerwonej soczewicy i soku z pomarancz z imbirem pychota
Usuń