Piątek...piąteczek uwielbiam ten dzień tygodnia, pewnie jak większość z Was. Do tego piękna pogoda za oknem co można chcieć więcej...a można oczywiście pysznej propozycji obiadowej! Dzisiaj od Monii Mojej Dietetyczki przepis na sycącą zupę kalafiorową z dodatkiem sera pleśniowego - pychota!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, PORCJA OKOŁO 500KCAL
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, PORCJA OKOŁO 500KCAL
30 g Cebula
5 g Oliwa z oliwek
100 g Ziemniaki
80 g Marchew
150 g Kalafior
40 g Serek twarożkowy chudy, ja używam grani 3%
30 g Ser, Rokpol pełnotłusty
50 g Bułki grahamki
Ziele angielskie, liść laurowy, szałwia (najlepiej świeża) ,
świeża pietruszka i koperek
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Delikatnie
posolić i dusić przez 4 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Wlać
wodę do 3/4 objętości naczynia.
Zagotować, doprawić odrobiną soli, pieprzem,
dodać dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz szałwię.
Gotować przez
5 minuty, następnie dodać różyczki kalafiora, uzupełnić wodą, aby wszystkie
warzywa były nią przykryte i gotować do miękkości.
Zupę zdjąć z ognia.
W
kubeczku rozprowadzić serek z 2 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać z
kilkoma łyżkami wywaru z zupy.
Dodać rozkruszony ser i całość rozprowadzić z
zupą.
Nie zagotowywać, jedynie dobrze podgrzać przed podaniem.
Zupę zagryzać
pieczywem.
Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń