Zdrowie niestety nie pozwala mi za dużo gotować, za czym bardzo bardzo tęsknie :(
Dzisiaj się zmobilizowałam i przygotowałam pizzę, którą zaproponowała mi Monika Frank, moja dietetyczka. Cała pizza ma około 550kcal i jest przepyszna polecam dla dbających o linię .
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, PIZZA OKOŁO 550KCAL
Dzisiaj się zmobilizowałam i przygotowałam pizzę, którą zaproponowała mi Monika Frank, moja dietetyczka. Cała pizza ma około 550kcal i jest przepyszna polecam dla dbających o linię .
SKŁADNIKI: 1 OSOBA, PIZZA OKOŁO 550KCAL
80 g Mąka pełnoziarnist, ja użyłam 40g graham 1750 BIO i 40gr Żytniej-Razowej 2000 BIO
8 g Drożdże piekarskie prasowane
10 g Oliwa z oliwek
5 g Cukier (płaska łyżeczka)
100 g Pomidory z puszki krojone
20 g Mozzarella
40 g Szynka z piersi kurczaka
50 g Pieczarka, świeża
Oregano, roszponka (lub inna sałata), ja użyłam rukoli gęsty ocet
balsamiczny,
pergamin (papier do pieczenia)
PRZYGOTOWANIE
Drożdże wymieszać w kubku z 2 łyżkami ciepłej wody, połową
cukru i 1 łyżeczką mąki.
Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdży,
połowę oliwy oraz odrobinę ciepłej wody.
Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Przygotować
sos: pomidory zagotować w rondelku wraz z resztą oliwy, odrobiną soli,
pieprzem, oregano oraz pozostałym cukrem.
Gotować na wolnym ogniu przez około
15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek.
Ułożyć je
na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawić na 1/2 godziny do
podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Następnie pizzę posmarować sosem
pomidorowym rysując okręg (może pozostać trochę sosu).
Na wierzchu rozłożyć
pokrojone w plasterki pieczarki i szynkę.
W tym momencie włączyć piekarnik i
nagrzać go do maksymalnej temperatury 2500C.
Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się
piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy.
Piec przez 10 - 15 minut, aż
boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący.
Na koniec pizze
posypać pokruszoną mozzarellą i na chwilę włożyć do piekarnika, aby ser się
roztopił.
Podawać z sałatą skropioną octem.
Wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńsmakowała tak jak wyglądała - super!
UsuńWspaniały przepis, podoba mi się to, że ma niski indeks glikemiczny. Dodatki są również bardzo "fit". Na pewno wypróbuję w niedługim czasie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o jedzeniu :)
dzięki na pewno zawitam na bloga Twojego buziaki
UsuńAle pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń