Dzisiaj pęczak, bardzo zdrowy i smaczny :) w połączeniu ze słodkim selerem wyszedł super!
SKŁADNIKI: 1 OSOBA PORCJA OKOŁO 400 KCAL
SKŁADNIKI: 1 OSOBA PORCJA OKOŁO 400 KCAL
50 g
Kasza jęczmienna, pęczak
5 g
Oliwa z oliwek
100 g
Seler
50 g
Cebula
150 g
Bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z
włoszczyzny)
100 g
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
40 g
Szynka parmeńska (lub szwarcwaldzka)
5 g Ser,
Parmezan tarty
Gałka
muszkatołowa, szafran (lub kurkuma)
PRZYGOTOWANIE
Na
patelni, na małym ogniu, rozgrzać oliwę.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i
seler, dusić nie rumieniąc przez około 5 minut.
Od czasu do czasu mieszać.
Zwiększyć nieco ogień, dodać kaszę i mieszać przez około 2 minuty. Następnie
dodać gałkę muszkatołową , roztarty szafran oraz bulion.
Gdy cały bulion
zostanie wchłonięty przez kaszę, dodać mleko.
Kasza powinna być ugotowana al
dente.
W tym czasie na drugiej patelni zrumienić szynkę.
Patelnię z kaszą
odstawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać.
Podać z szynką.
Całość posypać
świeżo zmielonym pieprzem i świeżą pietruszką.
Bardzo smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyszło :)
UsuńWieki nie jadłam pęczaku, dziękuję za przypomnienie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw sumie to nie jadłam pęczaku, jakoś kojarzy mi się tylko z wyprawami na ryby :)))
OdpowiedzUsuńaaa Monia wyłącz weryfikację obrazkową please :)))
Usuńa gdzie to się wyłącza :) bo wiesz jak ja i moje doświadczenie blogowe :)
Usuń