Dorsz duszony z porami na puree ziemniaczanym

Z przyczyn zdrowotnych niestety ostatnio zaniedbuję wpisy, na blogu ponieważ nie jestem w stanie gotować....Jednak dzisiaj zebrałam się i przygotowałam wspaniałe danie prosto od Monii Dietetyczki :)
Jak lubicie ryby to mussowo musicie spróbować!

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



100 g Dorsz świeży, filety bez skóry (lub mrożony)
250 g Ziemniaki
200 g Por
100 g Jogurt naturalny
5 g Oliwa z oliwek
Koperek, wykałaczki 


PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotować i wygnieść na puree z łyżką jogurtu, posypać koperkiem. Filety z dorsza pokroić na paski, zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. 
Posypać solą i pieprzem. 
Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojone i posolone pory, dusić pod przykryciem przez około 7 minut.
 Na pory ułożyć roladki z dorsza, dusić pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut raz odwracając rybę. 
Następnie wyjąć wykałaczki z roladek, wlać jogurt.
 Roladki ułożyć na puree, polać sosem z porami i posypać koperkiem.




Komentarze

Prześlij komentarz