Kieszonki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami z puree kalafiorowo-ziemniaczanym

Dzisiaj danie dla smakoszy indyka. Pyszne roladki z serem i pomidorami z puree z kalafiora i ziemniaków.
Polecam pyszności oczywiście każda porcja około 400 kcal :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA

120 g Mięso z piersi indyka bez skóry
15 g Pomidory suszone w oleju (odsączone)
30 g Mozzarella
10 g Olej rzepakowy uniwersalny
150 g Ziemniaki
30 g Jogurt naturalny
200 g Kalafior mrożony
Natka pietruszki, wykałaczka


PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Piersi z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem. Odciąć włókna i kostki. 
Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń.
 Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
 Pomidory odsączyć i wraz z mozzarellą drobno pokroić, wymieszać z posiekaną pietruszką. 
Doprawić odrobiną soli i pieprzem. 
Nadzienie włożyć do kieszeni indyka.
 Rozcięcie można spiąć wykałaczką.
 Indyka umieścić na posmarowanej połową oliwy blaszce i piec około 20 minut. W tym czasie ziemniaki ugotować w lekko osolonej (ok. ½ płaskiej łyżeczki soli) wodzie.
 Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osobnym garnku. 
Gorące ziemniaki odcedzić, dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem i kalafiorem dodając posiekaną pietruszkę. 
Kieszonki pokroić na 2 - 3 cm plasterki i podać z puree 


Komentarze