Dzisiaj danie dla smakoszy indyka. Pyszne roladki z serem i pomidorami z puree z kalafiora i ziemniaków.
Polecam pyszności oczywiście każda porcja około 400 kcal :)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Polecam pyszności oczywiście każda porcja około 400 kcal :)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
120 g Mięso z piersi indyka bez skóry
15 g Pomidory suszone w oleju (odsączone)
30 g Mozzarella
10 g Olej rzepakowy uniwersalny
150 g Ziemniaki
30 g Jogurt naturalny
200 g Kalafior mrożony
Natka pietruszki, wykałaczka
15 g Pomidory suszone w oleju (odsączone)
30 g Mozzarella
10 g Olej rzepakowy uniwersalny
150 g Ziemniaki
30 g Jogurt naturalny
200 g Kalafior mrożony
Natka pietruszki, wykałaczka
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Piersi z indyka opłukać, osuszyć papierowym
ręcznikiem i rozbić tłuczkiem. Odciąć włókna i kostki.
Zrobić poziome nacięcie
w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń.
Oprószyć solą oraz świeżo
zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
Pomidory
odsączyć i wraz z mozzarellą drobno pokroić, wymieszać z posiekaną pietruszką.
Doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Nadzienie włożyć do kieszeni indyka.
Rozcięcie można spiąć wykałaczką.
Indyka umieścić na posmarowanej połową oliwy
blaszce i piec około 20 minut. W tym czasie ziemniaki ugotować w lekko osolonej
(ok. ½ płaskiej łyżeczki soli) wodzie.
Kalafior podzielić na różyczki i
ugotować w osobnym garnku.
Gorące ziemniaki odcedzić, dokładnie rozgnieść
widelcem i wymieszać z jogurtem i kalafiorem dodając posiekaną pietruszkę.
Kieszonki pokroić na 2 - 3 cm plasterki i podać z puree
Komentarze
Prześlij komentarz