Ciągle zupy muszę trochę urozmaicić obiadki. Dzisiaj obiad na słodko dla prawdziwych łasuchów z pysznym syropem daktylowym - jak dla mnie syrop klonowy może się schować ;)
SKŁADNIKI: CZTERY PORCJE
225 gr mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 jajko
15 gr stopionego masła
1 jabłko (antonówka lub reneta)
50 gr groszków czekoladowych
syrop z daktyli
lub z czekolady jak kto woli :)
SKŁADNIKI: CZTERY PORCJE
225 gr mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 jajko
15 gr stopionego masła
1 jabłko (antonówka lub reneta)
50 gr groszków czekoladowych
syrop z daktyli
lub z czekolady jak kto woli :)
PRZYGOTOWANIE
Przesiać mąkę do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia.
W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać roztopione masło i jajko.
Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i utrzeć na tarce.
Wrzucić do ciasta z groszkami i starannie wymieszać.
Patelnie o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko natłuścić.
Na jeden placuszek należy wylać dwie stołowy łyżki ciasta i rozprowadzić.
Smażyć kilka minut, aż na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.
Przed podaniem ułożyć na talerzu po 3-4 placuszki i polać sosem wedle uznania.
PYCHOTA!!!
Smakowity pomysł.:-)
OdpowiedzUsuńsyrop daktylowy? pierwsze widzę... mam nadzieje, że to produkt naturalny. :-) jakiś link mogę prosić? :)
OdpowiedzUsuńProsto z Izraela naturalny produkt regionalny zakupiony na Food Festival w Warszawie pyszny polecam
Usuńplacuszki wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziekuje a smakuje jeszcze lepiej polecam i pozdrawiam
Usuń