Ten tydzień jest bardzo ciężko nie mam kompletnie czasu na pieczenie i gotowanie, ale wczoraj udało mi się znaleźć chwilunie i wykorzystać w końcu foremkę 3D, którą wygrałam u Słodkiej Fantazji w konkursie
Rewelacyjne ciasteczka polecam idealne do kawki
SKŁADNIKI: ILOŚĆ SZTUK ZALEŻY OD FOREMKI I GRUBOŚCI CIASTA
85 gr masła miękkiego
6 łyżek stołowych cukru
1 jajko
225 gr mąki pszennej
1 łyżka stołowa mleka
2 łyżeczki kakao w proszku
LUKIER
175gr cukru pudru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
barwniki naturalne wedle uznania
Rewelacyjne ciasteczka polecam idealne do kawki
SKŁADNIKI: ILOŚĆ SZTUK ZALEŻY OD FOREMKI I GRUBOŚCI CIASTA
85 gr masła miękkiego
6 łyżek stołowych cukru
1 jajko
225 gr mąki pszennej
1 łyżka stołowa mleka
2 łyżeczki kakao w proszku
LUKIER
175gr cukru pudru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
barwniki naturalne wedle uznania
PRZYGOTOWANIE
Wyłożyć pergaminem blaszkę.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę przez sito i kakao w proszku, stopniowo dosypując do masy i starannie wymieszać.
Wyrabiać palcami ciasto, tak długo będzie miękkie.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 5mm.
Foremką wykroić możliwie tyle ciasteczek ile się da :)
Ciastka wyłożyć na przygotowanej blaszce i piec w temp. 180 stopni ( u mnie 160 termoobieg) około 12 minut.
Zostawić do wystygnięcia.
Aby przygotować lukier należy wsypać do miseczki cukier i wlać tyle soku aby powstała masa.
Następnie dodajemy barwnik w celu uzyskania kolorów.
Ja podzieliłam lukier na kilka porcji i dodawałam kolory aby otrzymać kolor żółty i czerwony i zielony.
Pierniczki to moja miłość, a Twoje wyglądają ślicznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
dziękuję i również pozdrawiam
UsuńTo są takie twarde pierniczki? czy miękkie, ze nadają się do jedzenia a nie do chrupania? :P
OdpowiedzUsuńto są twarde ciasteczka do chrupania, chociaż teraz leżą zamknięte i zawinięte i dzisiaj są już mięciutkie bardziej :)
OdpowiedzUsuń