Jesień, jesień piękna pora roku zwłaszcza jak nie pada i świeci słoneczko, wtedy można się rozkoszować pięknymi kolorami ahhh tak mnie wczoraj natchnął ten cudowny słoneczny dzień i dzisiaj dla Was specjalnie zupa w barwach jesiennych, którą zaproponowała mi Monia Frank - Dietetyk.
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
50 g Soczewica czerwona,
nasiona suche
20 g Cebula
40 g Marchew
30 g Seler korzeniowy
30 g Pietruszka, korzeń
150 g Ziemniaki
30 g Koncentrat pomidorowy 30%
5 g Olej rzepakowy uniwersalny
30 g Mozzarella
Liść laurowy, ziarno ziela
angielskiego, natka pietruszki, 1/2 ząbka czosnku, majeranek, cząber
(opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę
dokładnie wypłukać.
Następnie zalać wrzątkiem, lekko osolić, dodać ziele
angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu.
W trakcie gotowania kolejno
dokładać:
posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, warzywa korzeniowe starte na
tarce o grubych oczkach oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Ja ziemniaki również starłam na tarce.
Gdy soczewica będzie
prawie miękka dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek,
majeranek i cząber.
Gotować zupę jeszcze 10 minut.
Doprawić
pieprzem i odrobiną soli.
Piękny kolorek, zachęca do spożycia w taki smutny, jesienny dzień :)
OdpowiedzUsuńtak od razu mi lepiej :)) po takim obiadku!
Usuńuweilbiam wszystko co z soczewicy :)a zupy w szczególności :)
OdpowiedzUsuńja też i dlatego zajadam się ile tylko mogę :)
Usuńmam soczewice w spiżarce, chyba podkradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńI co jak wyszła :)??
Usuńooo soczewica na taką pogodę to dobry pomysł:)))
OdpowiedzUsuńAniu spróbuj :)
UsuńWitamy! Postanowiliśmy nominować u nas Pin up Cooking Looking do nagrody Liebster Blog Award:)!
OdpowiedzUsuńdziękuję właśnie odpowiedziałam na pytania u jednej Koleżanki :)
Usuń