Dzisiaj polecam bardzo szybkie i oczywiście zdrowe danie obiadowe. Będzie to ciecierzyca z makaronem pełnoziarnistym pomidorami fetą i szałwią.
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
40 g Makaron pełnoziarnisty
5 g Oliwa z oliwek
40 g Cebula
80 g Ciecierzyca konserwowa
150 g Pomidor
70g Ser Feta 12% tłuszczu
Rukola do woli, ząbek czosnku,
szałwia
PRZYGOTOWANIE
Makaron
ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć
posiekaną cebulkę, czosnek oraz szałwię.
Gdy cebula będzie miękka dodać
pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) oraz przepłukaną i
odsączoną cieciorkę.
Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i
dusić, aż sos lekko zgęstnieje.
Doprawić pieprzem do smaku.
Do sosu dodać
ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
Następnie zdjąć z ognia i delikatnie
wymieszać z rukolą ( ja dodałam mix sałat z rukolą ) .
Makaron przełożyć na talerz i posypać pokruszoną fetą.
Komentarze
Prześlij komentarz