Tagliatelle pełnoziarniste z ciecierzycą fetą i szałwią

Dzisiaj polecam bardzo szybkie i oczywiście zdrowe danie obiadowe. Będzie to ciecierzyca z makaronem pełnoziarnistym pomidorami fetą i szałwią.

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



40 g Makaron pełnoziarnisty

5 g Oliwa z oliwek

40 g Cebula

80 g Ciecierzyca konserwowa

150 g Pomidor

70g Ser Feta 12% tłuszczu

Rukola do woli, ząbek czosnku, szałwia


PRZYGOTOWANIE



Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
 Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek oraz szałwię. 
Gdy cebula będzie miękka dodać pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) oraz przepłukaną i odsączoną cieciorkę.
 Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. 
Doprawić pieprzem do smaku.
 Do sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. 
Następnie zdjąć z ognia i delikatnie wymieszać z rukolą ( ja dodałam mix sałat z rukolą )
Makaron przełożyć na talerz i posypać pokruszoną fetą.


Komentarze