Oto mój pierwszy przepis na świąteczne słodkości :)...dlaczego tak szybko bo idzie na konkurs :)) Jeśli tak jak ja sernik dla Was jest najważniejszym słodkim smakołykiem świątecznym to musicie spróbować ten przepis, idealnie komponuje się z piernikowym spodem i żurawiną!
15 gr granulowany brązowy cukier
55-65 gr roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI: FORMA Z 8
KWADRATAMI (PRZEPIS NA 4 KWADRATY)
KRUCHY SPÓD:
130 gr pokruszonych
herbatników ( polecam digestive LU, mają
lekko słonawy smak)
15 gr granulowany brązowy cukier
55-65 gr roztopionego masła
1 łyżeczka
naturalnej przyprawy piernikowej
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
MASA
SEROWA:
500 gr ser twarogowy do serników,
temperatura pokojowa
130 gr granulowany cukier biały
1/8 łyżeczki soli
2 duże jajka, temperatura w pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml kwaśnej śmietany
130 gr granulowany cukier biały
1/8 łyżeczki soli
2 duże jajka, temperatura w pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml kwaśnej śmietany
POLEWA
ŻURAWINOWO-WIŚNIOWA
150ml
żurawiny ze słoika
2 łyżeczki
cukru białego
3 łyżeczki
nalewki wiśniowej
2 łyżeczki
syropu z wiśni
1 łyżeczka
miodu gryczanego
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni
SPÓD:
W małej misce rozgniatamy herbatniki i łączymy je z
roztopionym masłem oraz cukrem i przyprawą piernikową i skórką pomarańczową.
Wypełniamy natłuszczoną foremkę i ugniatamy łyżką
dobrze do dna.
Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy
serowej.
MASA SEROWA:
W misce miksujemy na wolnych obrotach razem ser,
cukier oraz sól. Dodajemy pojedynczo jajka i cały czas miksujemy na końcu
wlewamy ekstrakt z wanilii i śmietanę i mieszamy mikserem do uzyskania
jednolitej masy.
Wyjmujemy papilotki z lodówki i równomiernie
rozprowadzamy powstała masę serową.
Pieczemy 25 min ( ja piekłam 40 min, kwestia
piekarnika ) aż masa serowa będzie dobrze ścięta tzw. nie chwiejąca się :)
Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po
ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą dobę.
POLEWA ŻURAWINOWO-WIŚNIOWO:
W małym rondelku podgrzewamy żurawinę, następnie
dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy nalewkę
wiśniową i mieszamy czekając aż odparuje.
Na końcu dodajemy syrop wiśniowy i miód, wszystko
dokładnie mieszamy aż polewa zgęstnieje.
Polewamy serniczki.
Dodatkowo przygotowałam gwiazdeczki z gorzkiej
czekolady oraz wycięłam odpowiednią foremką mini kółeczka z kwadratowych
serniczków, do sesji zdjęciowej. Gdy polewa ostygła udekorowałam ją gwiazdką z
gorzkiej czekolady.
no, no , no Monia wymiatasz:))) chętnie bym spróbowała takiego serniczka, musi być pyszny:)))
OdpowiedzUsuńAniu uwielbiam piec serniki i kombinować :))
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuńprzepraszam a jaka to forma? czy można użyć np. silikonowych do muffinek? hm, raczej nie bo taki serniczek trudno byłoby wyjąć
OdpowiedzUsuńto forma z LIDLA na 8 sztuk kwadratów, formy do muffinek też możesz użyć ale proponuję z papilotkami wtedy po upieczeniu i wystygnięciu będziesz miała łatwie wyjęcia oraz zostaną fajne wzorki na bokach :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń