Kruche ciasteczka

Cieszę się bardzo, że TORTOWNIA.PL wymyśliła taki SUPER konkurs i te warsztaty rewelacja. 
Przygotowałam kruche ciasteczka udekorowane jadalnymi kolorowymi posypkami oraz cukrowymi zwierzątkami, które dostałam w prezencie :)
Kształt ciasteczek - wykorzystałam foremki do pierników

SKŁADNIKI: 12 CIASTECZEK

 113 gr niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

50 gr granulowany cukier biały

1 duże jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

140 gr uniwersalnej mąki

1/8 łyżeczki soli


kolorowe posypki marcepanowe i lukrowe 

LUKIER:

cukier puder 2 łyżki

sok z cytryny



PRZYGOTOWANIE


Składniki: mąkę, cukier, masło, ekstrakt wanilii oraz sól umieszczam w misce i rękoma wyrabiam ciasto, dokładnie żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. 
Następnie formuje kulę z ciasta, zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na około 40min.
Schłodzone ciasto rozwałkowuje, grubość około 1.5cm.
Wycinam wzorki wedle uznania.
W piekarniku rozgrzanym 175 stopni ( termoobieg ) piekę około 12-15 min, aż ciasteczka się zarumienią.
Gotowe wykładam do wystygnięcia.
LUKIER: w miseczce mieszam dokładnie cukier puder i sok z cytryny.
Każde ciasteczko smaruje lukrem i dekorujemy wedle fantazji :)


 

Komentarze

Prześlij komentarz