Cieszę się bardzo, że TORTOWNIA.PL wymyśliła taki SUPER konkurs i te warsztaty rewelacja.
Przygotowałam kruche ciasteczka udekorowane jadalnymi kolorowymi posypkami oraz cukrowymi zwierzątkami, które dostałam w prezencie :)
Kształt ciasteczek - wykorzystałam foremki do pierników
SKŁADNIKI: 12 CIASTECZEK
113 gr niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
50 gr granulowany cukier biały
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
140 gr uniwersalnej mąki
1/8 łyżeczki soli
kolorowe posypki marcepanowe i lukrowe
LUKIER:
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny
Przygotowałam kruche ciasteczka udekorowane jadalnymi kolorowymi posypkami oraz cukrowymi zwierzątkami, które dostałam w prezencie :)
Kształt ciasteczek - wykorzystałam foremki do pierników
SKŁADNIKI: 12 CIASTECZEK
113 gr niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
50 gr granulowany cukier biały
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
140 gr uniwersalnej mąki
1/8 łyżeczki soli
kolorowe posypki marcepanowe i lukrowe
LUKIER:
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Składniki: mąkę, cukier, masło, ekstrakt wanilii oraz sól umieszczam w misce i rękoma wyrabiam ciasto, dokładnie żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Następnie formuje kulę z ciasta, zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na około 40min.
Schłodzone ciasto rozwałkowuje, grubość około 1.5cm.
Wycinam wzorki wedle uznania.
W piekarniku rozgrzanym 175 stopni ( termoobieg ) piekę około 12-15 min, aż ciasteczka się zarumienią.
Gotowe wykładam do wystygnięcia.
LUKIER: w miseczce mieszam dokładnie cukier puder i sok z cytryny.
Każde ciasteczko smaruje lukrem i dekorujemy wedle fantazji :)
Śliczne!!!! Powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńale piękne kolorowe! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i zapraszam do glosowania na moje zdjecie na tortowni.pl buziaki
Usuń