Lubicie ryby? bo ja ubóstwiam wręcz zwłaszcza takie świeże prosto z nad morze! Dzisiaj udało mi się dostać świeżego dorsza, przepisik od Moni z Mój Dietetyk i można szaleć :)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
100 g Dorsz
świeży, filety bez skóry
200 g Pomidor
10 g Oliwa z oliwek
5 g Miód pszczeli
50 g Ryż brązowy
150 g Brokuły
Czosnek,
chili (opcjonalnie), bazylia
PRZYGOTOWANIE
Ryż i brokuły ugotować.
Pokrojone pomidory
(można je sparzyć i obrać ze skórki)
wymieszać z miodem, połową oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chili.
Filety przyprawić
solą
i
pieprzem, ułożyć w posmarowanym pozostałą oliwą naczynia żaroodpornym do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni przez około 10 minut.
Po tym czasie filety z blaszką
wyjąć, rybę polać obficie sosem i dopiec przez kolejne 10 minut.
Podawać z
ryżem i brokułami
oj świeża ryba znad morza to jest to :) zawsze gdy tata jedzie polowic z kolegami mam dostawe dorsza, cudne chwile ;) przepis zapisuje, wykorzystam!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę ja tylko mam możliwość zjedzenia świeżej rybki jak jestem na wakacjach, ale dzisiaj miałam wielkie szczęście po znajomy mi przywiózł :) pychotka
Usuń