Będąc w Empiku kilka dni temu natrafiłam na genialną książkę wszystko o czekoladzie i to jeszcze z promocji :) Przepisy są super wszystko ładnie pokazane i bardzo proste. Dzisiaj przepis prosto z tej książki.
SKŁADNIKI: TORTOWNICA 20CM
175 gr cukru pudru
175 gr masła lub twardej margaryny
3 rozkłócone jajka
175 gr mąki pszennej przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśnięty )
starta skórka z 1 pomarańczy
LUKIER
175 gr cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
odrobina gorzkiej roztopionej czekolady do dekoracji
SKŁADNIKI: TORTOWNICA 20CM
175 gr cukru pudru
175 gr masła lub twardej margaryny
3 rozkłócone jajka
175 gr mąki pszennej przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśnięty )
starta skórka z 1 pomarańczy
LUKIER
175 gr cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
odrobina gorzkiej roztopionej czekolady do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Posmarować cienko tłuszczem formę.
2. Utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo margaryną.
Stopniowo dodajemy jajka i dokładnie ucieramy. Ostrożnie połączyć z mąką.
3. Podzielić masę na pół. Do jednej dodać sok z pomarańczy i skórkę, do drugiej kakao i mleko i dokładnie wymieszać.
Ja nie miałam kakao i dodałam 50gr roztopionej gorzkiej czekolady.
4. Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać szpikulcem, aby powstał efekt marmuru. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25min,
ja piekłam 20 min w temp. 170 stopni termoobieg.
Najlepiej sprawdzić i wyjąc gdy ciasto będzie się uginało przy dotknięciu.
5. Zostawić w formie do wystygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
6. Przygotować lukier. Przesiać do miski cukier puder,
wlać tyle soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa.
Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawić do zastygnięcia.
Wyrysować linie ze stopionej czekolady, aby na wierzchu postał ozdobny wzór.
pomarańcze uwielbiają czekoladę, ja uwielbiam czekoladę, czekolada lubi pomarańcze. I mnie ;) nie ma to jak nowa książka ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam przepis ciasto jest idealne nie jest takie słodkie i bardzo pięknie pachnie skórką pomarańczową :)pozdrawiam
Usuńooo Monia jakie połaczenie, kawałeczek poproszę:)))
OdpowiedzUsuńAniu nie ma już zjedli w ciągu minuty całe ciasto :) buziak
Usuńto niezła prędkość, ale musiało być dobre:)))
UsuńBardzo pyszne ciasto :) Gorąco polecam :) ja zamiast lukru polałam ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam migdałami :)
OdpowiedzUsuń