Kto dzisiaj świętuje Andrzeja może zrobić takie słodkości na prezent albo jako pyszną przekąskę do wróżb :)
SKŁADNIKI (OKOŁO)
2 szklanki okruszków z pierników
130gr serka mascarpone
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości
1 łyżeczka miodu polecam gryczany
1/2 szklanki cukru pudru
200 gr czekolady gorzkiej
1-2 łyżki oleju roślinnego
batonik marcepanowy o wadze około 250gr ( może być w czekoladzie )
PRZYGOTOWANIE
SKŁADNIKI (OKOŁO)
2 szklanki okruszków z pierników
130gr serka mascarpone
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości
1 łyżeczka miodu polecam gryczany
1/2 szklanki cukru pudru
200 gr czekolady gorzkiej
1-2 łyżki oleju roślinnego
batonik marcepanowy o wadze około 250gr ( może być w czekoladzie )
PRZYGOTOWANIE
Do okruszków dodać partiami mascarpone, kontrolując gęstość masy.
Dodać miód, przyprawę i cukier puder ( ilość zależy od słodkości użytego wypieku ).
Wszystko dokładnie wymieszać.
Batonik pokroić na niewielkie kosteczki.
Z masy lepić zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wcisnąć kostkę marcepanową, ponownie uformować. Schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej, dokładnie wymieszać.
Każdą kulkę obtoczyć w czekoladzie, ułożyć na papierze do pieczenia, słodzić.
uwielbiam trufle!
OdpowiedzUsuńja też ale najbardziej kokosowe :))
Usuńwow ale cudeńka !
OdpowiedzUsuńMarta zrob prosto i szybko :)
Usuńgenialny pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam pyszne pozdrawiam :)
Usuńtrufle wyglądają cudownie i pewnie też tak smakują a miseczka w kropeczki jest przepiękna :)
OdpowiedzUsuńGosiu miseczka to swieczka a gor ma muffinke :)
UsuńKocham marcepan!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
Usuńmniam, ale świetne trufle, znowu narobiłaś mi apetytu:)))
OdpowiedzUsuńkurcze zobacz mój ostatni wpis z piątku :((( nawet nie mam czasu gotować tyle pracy :(
OdpowiedzUsuń