Andrzejkowa przekąska - Trufle piernikowe z marcepanem.

Kto dzisiaj świętuje Andrzeja może zrobić takie słodkości na prezent albo jako pyszną przekąskę do wróżb :)

SKŁADNIKI (OKOŁO)

2 szklanki okruszków z pierników 
130gr serka mascarpone
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości
1 łyżeczka miodu polecam gryczany
1/2 szklanki cukru pudru
200 gr czekolady gorzkiej
1-2 łyżki oleju roślinnego
batonik marcepanowy o wadze około 250gr ( może być w czekoladzie )


PRZYGOTOWANIE


Do okruszków dodać partiami mascarpone, kontrolując gęstość masy.
 Dodać miód, przyprawę i cukier puder ( ilość zależy od słodkości użytego wypieku ). 
Wszystko dokładnie wymieszać.
 Batonik pokroić na niewielkie kosteczki. 
Z masy lepić zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wcisnąć kostkę marcepanową, ponownie uformować. Schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej, dokładnie wymieszać. 
Każdą kulkę obtoczyć w czekoladzie, ułożyć na papierze do pieczenia, słodzić.






Komentarze

Prześlij komentarz