Dzisiaj wyjeżdżam na BLOG FORUM do Gdańska już nie mogę się doczekać, ale też nie mogę zostawić Mojego Narzeczonego bez słodkości na weekend, dlatego przygotowałam dla niego pyszną ekspresową tartę czekoladową :)
SKŁADNIKI: FORMA 26CM
200 gr herbatników maślanych pełnoziarnistych
1 szklanka mielonych migdałów
3/4 kostki masła
4 małe gruszki
1 duży banan
polewa czekoladowa
100 gr gorzkiej czekolady
70 gr czekolady mlecznej
6 łyżeczek śmietanki kremówki 36%
3 łyżeczki masła
SKŁADNIKI: FORMA 26CM
200 gr herbatników maślanych pełnoziarnistych
1 szklanka mielonych migdałów
3/4 kostki masła
4 małe gruszki
1 duży banan
polewa czekoladowa
100 gr gorzkiej czekolady
70 gr czekolady mlecznej
6 łyżeczek śmietanki kremówki 36%
3 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE
Herbatniki rozbijamy na miazgę, ja robię to za pomocą młotka to mięsa w dużej misce, dodajemy migdały i rozpuszczone masło. Dokładnie wszystko mieszamy.
Foremkę do tarty natłuszczamy, wykładamy przygotowane ciasto herbatnikowe i wkładamy do lodówki na około 30min.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 10 min, aż zrobi się lekko brązowawe.
Wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie kroimy gruszki i banana w plasterki.
W garnuszki rozpuszczamy masło dodajemy śmietankę i podgrzewamy aż zacznie bulkotać ;)
Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy, aż powstanie masa czekoladowa.
Na wystudzone ciasto wykładamy plaster gruszki zalewamy polewą czekoladową i wykładamy kolejnymi plasterkami gruszki i banana. Ja dodatkowo posypałam cukrem brązowym oraz gotowymi płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na 2 godz.
Prezentuje się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa niestety na diecie,ale goscie sobie chwala poki co :) pozdrawiam
Usuń