Łosoś w ziołach z gorszkiem i marchewką z pieczonymi ziemniaczkami

Dzisiaj moja ulubiona rybka...czyli łosoś :) Kolejna propozycja Monii z Mój Dietetyk 
z pieczonymi ziemniaczkami oraz ziołami groszkiem z marchewką smakuje wyśmienicie


SKŁADNIKI: 1 OSOBA PORCJA 450kcal



100         g             Łosoś świeży
100         g             Groszek zielony, konserwowy bez zalewy
100         g             Marchew
200         g             Ziemniaki
Sok z cytryny, tymianek, zioła prowansalskie, folia aluminiowa,
papier do pieczenia


 PRZYGOTOWANIE

 
Ziemniaki obrać, pokroić w półcentymetrowe talarki. Łososia z obu stron skropić sokiem  z  cytryny oprószyć odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem. Rybę ułożyć na dużym kawałku folii, obłożyć pokrojoną w cienkie plastry marchewką i odsączonym, przepłukanym  groszkiem. Ziemniaki  ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanego łososia i ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut aż ziemniaki się lekko zrumienią.



Komentarze

Prześlij komentarz