Dorsz w sosie curry z brązowym ryżem i surówką z selera

Monia dzisiaj przygotowała dla mnie przepis na Dorsza, ogólnie jak zobaczyłam, że jest curry to się przestraszyłam bo raczej stronię od tej przyprawy, ale wyszło pysznie idealnie wręcz. A sałatka z selera z jogurtem mistrzostwo prosta rzecz a jaka pyszna :)


SKŁADNIKI: 1 OSOBA




50        g          Ryż brązowy
150      g          Dorsz filet
30        g          Cebula
5          g          Olej rzepakowy uniwersalny
100      g          Jogurt naturalny
15        g          Koncentrat pomidorowy 30%
100      g          Seler
Sok cytrynowy, 1/2 łyżeczki cukru, curry


PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
 Dorsza umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
 Doprawić curry, odrobiną soli i pieprzem, odstawić.
 Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. 
Następnie dodać rybę, koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mieszać co jakiś czas. Ewentualnie dolać wody. 
Pod koniec dodać połowę jogurtu i dokładnie wymieszać.
 W międzyczasie obrać selera i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
 Pozostały jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. 
Selera i jogurt dokładnie połączyć. 
Gotowego dorsza podać z ryżem polanym sosem i z surówką.
Udekorować ziołami najlepiej świeżą pietruszką.


Komentarze