Monia dzisiaj przygotowała dla mnie przepis na Dorsza, ogólnie jak zobaczyłam, że jest curry to się przestraszyłam bo raczej stronię od tej przyprawy, ale wyszło pysznie idealnie wręcz. A sałatka z selera z jogurtem mistrzostwo prosta rzecz a jaka pyszna :)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
50 g Ryż
brązowy
150 g Dorsz
filet
30 g Cebula
5 g Olej rzepakowy uniwersalny
100 g Jogurt naturalny
15 g Koncentrat pomidorowy 30%
100 g Seler
Sok cytrynowy, 1/2 łyżeczki cukru, curry
PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Dorsza umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Doprawić curry, odrobiną soli i pieprzem, odstawić.
Cebulę posiekać i podsmażyć
na oleju.
Następnie dodać rybę, koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem około
10 minut. Mieszać co jakiś czas. Ewentualnie dolać wody.
Pod koniec dodać połowę
jogurtu i dokładnie wymieszać.
W międzyczasie obrać selera i zetrzeć na tarce o
małych oczkach.
Pozostały jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
Selera i
jogurt dokładnie połączyć.
Gotowego dorsza podać z ryżem polanym sosem i z surówką.
Udekorować ziołami najlepiej świeżą pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz