Kolejna odsłona mojej współpracy z Moniką Frank z MÓJ DIETETYK dzisiaj Monia zaproponowała mi pyszną zupę z czerwonej oczywiście soczewicy :) zdrowo i dietetycznie :)
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
50 g Soczewica czerwona, nasiona suche
200 g Włoszczyzna (świeża lub mrożona)
100 g Ziemniaki
40 g Cebula
40 g Koncentrat pomidorowy 30%
250 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki
10 g Olej rzepakowy uniwersalny
Ząbek czosnku, natka pietruszki, majeranek
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę przepłukać wodą i umieścić w garnku.
Następnie zalać bulionem i zacząć gotować. Po 5 minutach od zagotowania dodać włoszczyznę
i pokrojone w kostkę ziemniaki, w razie potrzeby dodać wody. W międzyczasie cebulę
pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać do zupy. Gdy soczewica będzie już prawie
miękka (ok. 15-20 minut), dodać koncentrat, szczyptę majeranku i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Doprawić odrobiną soli i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut. Zupę
podać obficie osypaną natką pietruszki.
super przepis, zupka wyszła przepyszna! Plz kontynuujcie tą serię dietetyczną! :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo kontynuujemy dzisiaj wrzucilam przepis na lososia polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńteż zrobiłam ostatnio zupę z soczewicy. Wydawało mi się, że jej nie lubię, ale okazało się, że uwielbiam :) W sumie skład taki sam, tylko soczewicę wzięłam zieloną :) Pozdrawiam! :*
OdpowiedzUsuńKochana ja z soczewicy zielonej to uwielbiam sałatki są genialne :) lubię tez ugotowaną w bulionie potem podsmażoną na patelni z śmietanką tortową 36% buziak :**
Usuń