Placuszki z żółtej cukinii z dipem cytrynowo-miętowym

Dzisiaj proponuję Wam pyszne placuszki z żółtej cukinii :) polecam są naprawdę pyszne i bardzo delikatne. Idealnie komponują się z sosem miętowo-cytrynowym !!

SKŁADNIKI: 12 SZTUK

1 duża żółta cukinia
3/4 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki startego sera polecam ser o dość wyrazistym smaku
1 łyżka startego świeżego czosnku
2 jajka
oliwa z oliwek
sól i pieprz

DIP

jogurt grecki
wyciśnięty sok z cytrynu
kilka listków świeżej mięty

pomidorki koktajlowe



PRZYGOTOWANIE


Cukinie, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na papier kuchenny i dokładnie wyciskamy z niej wodę. Startą i odsączoną cukinię umieszczamy w dużej misce dodajemy bułkę tartą, ser, jajka, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy widelcem. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości piłek od golfa i spłaszczamy :)
Przygotowany placuszki smażymy na oliwie z oliwek aż nabiorą brązowego koloru
DIP: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i posiekanymi listkami mięty.
Podajemy z pomidorkami koktajlowymi oraz ja podaję z kiełkami rzodkiewki
polecam!!!




Komentarze