Uwielbiam dynie, a przy zakupie nowego miesięcznika Kuchnia był dodatek w postacie książeczki-Miodowe Przysmaki, bardzo mi się spodobał ten właśnie przepis i naprawdę polecam pychota :)
SKŁADNIKI: 4 OSOBY
8 cienkich plastrów boczku ja użyłam parzonego
starka skórka i sok z małego pomarańczy
2 średnie pory
1 kg dyni
200 ml śmietany creme fraiche
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
gałka muszkatałowa
pieprz i sól
1. Zdejmujemy skórkę z dyni, usuwamy włókna i pestki, Myjemy i kroimy miąższ w duże kostki. Obieramy starannie, myjemy i kroimy pory.
2. Podgrzewamy oliwę w garnku i smażymy pory, mieszając je do momentu aż staną się szkliste. Dodajemy dynię, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy następnie dokładnie zalewamy dynię wodą i smażymy około 25 minut na średnim ogniu pod przykrywką, do chwili aż dynia zmięknie.
3. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową i mieszamy je do momentu aż powstanie gładki krem. Wlewamy do rondla i dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając.Aby krem nie wystygł pozostawiamy go na bardzo małym ogniu.
4. Podsmażamy boczek z obu stron na patelni suchej, beztłuszczowej, aż się zarumieni. Dodajemy miód, mieszamy go z boczkiem drewnianą szpatułką do momentu, aż miód się skarmelizuje.
5. Wlewamy gorący krem do misek do środka wkładamy boczek i podajemy gorący natychmiast.
SKŁADNIKI: 4 OSOBY
8 cienkich plastrów boczku ja użyłam parzonego
starka skórka i sok z małego pomarańczy
2 średnie pory
1 kg dyni
200 ml śmietany creme fraiche
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
gałka muszkatałowa
pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
1. Zdejmujemy skórkę z dyni, usuwamy włókna i pestki, Myjemy i kroimy miąższ w duże kostki. Obieramy starannie, myjemy i kroimy pory.
2. Podgrzewamy oliwę w garnku i smażymy pory, mieszając je do momentu aż staną się szkliste. Dodajemy dynię, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy następnie dokładnie zalewamy dynię wodą i smażymy około 25 minut na średnim ogniu pod przykrywką, do chwili aż dynia zmięknie.
3. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową i mieszamy je do momentu aż powstanie gładki krem. Wlewamy do rondla i dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając.Aby krem nie wystygł pozostawiamy go na bardzo małym ogniu.
4. Podsmażamy boczek z obu stron na patelni suchej, beztłuszczowej, aż się zarumieni. Dodajemy miód, mieszamy go z boczkiem drewnianą szpatułką do momentu, aż miód się skarmelizuje.
5. Wlewamy gorący krem do misek do środka wkładamy boczek i podajemy gorący natychmiast.
dyniowy krem jest pyszny!
OdpowiedzUsuńnajlepszy idealnie sie komponuje z pomarańczą i boczkiem :)
Usuń