Ostatnio pokochałam piec ciasta drożdżowe i faszerować je :) pysznymi konfiturami domowej produkcji. Tym razem wykorzystałam mus jabłkowo-gruszkowy, który przygotowała moja Mama już na zimę, a ja nie mogłam się oprzeć. Połączenie dodatkowo z płatkami migdałów pyszności...dołożyłam również posiekane mango suszone oraz śliwkę suszoną, pyszności polecam
SKŁADNIKI: 2 DUŻE PORCJE ( JEDNĄ ZAWSZE ZAMRAŻAM )
600 gr mąki pszennej tortowej ( przesianej)
1 opakowanie suchych drożdży
100 ml oleju roślinnego
480 ml mleka ciepłego
1/2 łyżeczki soli
50 gr cukru drobnego
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
LUKIER
sok z całej cytryny
pół szklanki cukru pudru
1. W dużej misce mieszamy suche składniki: ( mąkę, drożdże, sól i cukier)
2. W drugiej misce mieszamy ( jajka, żółtko, olej, ekstrakt i letnie mleko)
3. Do miski z sucha mieszanką wlewamy powoli mokre, wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto, ja robię to ręcznie około 15 min, jeśli konsystencja jest za rzadka to dodajemy mąki lub za gęsta trochę ciepłego mleka. Konsystencja wyrobionego ciasta musi być taka pół na pól :)
4. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godz i 30 min.
5. Ciasto powinno wyrosnąć ładnie, mi w każdym razie wyrosło :) ...Następnie wykładamy ciasto na stół posypujemy mąką i rozwałkowujemy na kwadrat i grubości około 1cm.
6. Smarujemy musem jabłkowo-gruszkowym, posypujemy migdałami i suszonymi owocami.
7. Zawijamy w rulon tworząc rogala.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 30 min aż się zarumieni.
9. Po upieczeniu wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
10. W tym czasie przygotowujemy lukier. Sok mieszamy z cukrem pudrem, konsystencja wedle gustu można dodać również białko wtedy lukier będzie biały.
10. Rogala po wystygnięciu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.
SKŁADNIKI: 2 DUŻE PORCJE ( JEDNĄ ZAWSZE ZAMRAŻAM )
600 gr mąki pszennej tortowej ( przesianej)
1 opakowanie suchych drożdży
100 ml oleju roślinnego
480 ml mleka ciepłego
1/2 łyżeczki soli
50 gr cukru drobnego
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
LUKIER
sok z całej cytryny
pół szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce mieszamy suche składniki: ( mąkę, drożdże, sól i cukier)
2. W drugiej misce mieszamy ( jajka, żółtko, olej, ekstrakt i letnie mleko)
3. Do miski z sucha mieszanką wlewamy powoli mokre, wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto, ja robię to ręcznie około 15 min, jeśli konsystencja jest za rzadka to dodajemy mąki lub za gęsta trochę ciepłego mleka. Konsystencja wyrobionego ciasta musi być taka pół na pól :)
4. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godz i 30 min.
5. Ciasto powinno wyrosnąć ładnie, mi w każdym razie wyrosło :) ...Następnie wykładamy ciasto na stół posypujemy mąką i rozwałkowujemy na kwadrat i grubości około 1cm.
6. Smarujemy musem jabłkowo-gruszkowym, posypujemy migdałami i suszonymi owocami.
7. Zawijamy w rulon tworząc rogala.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 30 min aż się zarumieni.
9. Po upieczeniu wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
10. W tym czasie przygotowujemy lukier. Sok mieszamy z cukrem pudrem, konsystencja wedle gustu można dodać również białko wtedy lukier będzie biały.
10. Rogala po wystygnięciu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.
ooo mniami :)
OdpowiedzUsuńpolecam pyszności :)
UsuńJakoś mi się dotychczas nie chciało robić takiego zawijanego ciasta, ale teraz może...:D
OdpowiedzUsuńprosto i bezboleśnie hehehe też nie lubię się męczyć :))
Usuńno kochana ale zaszalałaś! zjadło by się takie cudo!
OdpowiedzUsuńostatnio mam fioła na punkcie drożdżowego ciasta :)) a dziękuję że się podoba :) jak się spotkamy to upiekę takiego rogalika XXL :*
UsuńAle piękny zawijanec !
OdpowiedzUsuń