W zeszłym roku piekłam na Wielkanoc ciasto marchewkowo-kokosowe przepis okazał się świetny, ciasto było mokre i takie delikatnie. Teraz postanowiłam wykorzystać ten sam przepis ale główną gwiazdą jest dynia francuska ( zielona w środku pomarańczowo-różowa, ma delikatny smak, słodkawy, bardzo zbliżony do żółtego melona) Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, wyrosło pięknie i powiem że smakowo jeszcze lepsze od marchewki do tego dołożyłam orzechy nerkowca, migdały i chipsy kokosowe. Wysłałam na konkurs zobaczymy co z tego będzie a dla Was przepis :)
SKŁADNIKI: TORTOWNICA 24CM
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki startej dyni ( 500 gr )
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu płynnego
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki chudego mleka
orzechy nerkowca
płatki migdałów
chipsy kokosowe
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
175 gr białej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
50 ml śmietanki 30%
50 gr masła
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W misce miksujemy jajka z cukrem około 45sekund, następnie wlewamy ojej i miksujemy kolejne 45sekund.
Dodajemy dynię startą na dużych oczkach, miód, wiórki kokosowe i
mleka, delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i cynamon i
wszystko dokładnie mieszamy mikserem na poziomie 2 aż, wszystkie
produkty dokładnie zostaną wymieszane.
Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60min, Jeśli ciasto szybko
zbrązowieje to przykrywamy folią aluminiową, ja tak przykryłam po
30minutach.
Po upieczeniu wykładamy i czekamy aż ostygnie.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
W rondelku rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę oraz ekstrakty i
dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przypominającej budyń.
jeszcze lepsze od tamtego marchewkowego? nie masz sumienia, żeby tak kusić :P
OdpowiedzUsuńwyszedł pyszny i jestem w szoku jak wyrósł rewelacja to ciasto naprawdę :) a dynia francuska o smaku mango idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńa ja będę robiła niebawem coś dyniowego..może nawet ciasto :) Twoje wyszło takie soczyste ale mam na nie chrapę :))
OdpowiedzUsuńpolecam jak lubisz mokre ciacha to to jest idealne :)
UsuńPiękne wyrośnięte ciacho, chyba wykorzystam na nie świeżo zrobione puree z dyni :) Mus z białej czekolady tez mnie zafascynował - pycha!
OdpowiedzUsuńspróbuj jest wyśmienite :)
Usuń