Ciasto cytrynowo-borówkowe

W sobotę odbyło się spotkanie blogerów z wielkopolski z tej okazji upiekłam ciasto,  niestety z przyczyn zdrowotnych musiałam zostać w domku, a ciasto się nie zmarnowało oczywiście i rodzinka zjadła :)

SKŁADNIKI: FOREMKA JAK DO CHLEBA

1 I 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150gr masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru 
2 duże jajk
2 łyżeczki startej skórki z cytryn
1 1/2 szklanki świeżych borówek
3 łyżki soku z cytryny



PRZYGOTOWANIE


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
W misce miksujemy masło i cukier puder, aby powstała puszysta i delikatna masa. Dodajemy po jednym jajku i cały czas mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy skórkę ze startej cytryny.
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do miski z mąką powoli wlewamy puszystą masę z masła i cukru pudru mieszając. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy umyty i wysuszone borówki, mieszając szpatułką :)
Wlewamy do przygotowanej i natłuszczonej formy. Pieczemy około 60 min. Jeśli ciasto z wierchu zbrązowieje to za szybko to przykrywamy folią aluminiową. 
Pychota :)))


Komentarze

Prześlij komentarz