W sobotę odbyło się spotkanie blogerów z wielkopolski z tej okazji upiekłam ciasto, niestety z przyczyn zdrowotnych musiałam zostać w domku, a ciasto się nie zmarnowało oczywiście i rodzinka zjadła :)
SKŁADNIKI: FOREMKA JAK DO CHLEBA
1 I 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150gr masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 duże jajk
2 łyżeczki startej skórki z cytryn
1 1/2 szklanki świeżych borówek
3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
SKŁADNIKI: FOREMKA JAK DO CHLEBA
1 I 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150gr masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 duże jajk
2 łyżeczki startej skórki z cytryn
1 1/2 szklanki świeżych borówek
3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
W misce miksujemy masło i cukier puder, aby powstała puszysta i delikatna masa. Dodajemy po jednym jajku i cały czas mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy skórkę ze startej cytryny.
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do miski z mąką powoli wlewamy puszystą masę z masła i cukru pudru mieszając. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy umyty i wysuszone borówki, mieszając szpatułką :)
Wlewamy do przygotowanej i natłuszczonej formy. Pieczemy około 60 min. Jeśli ciasto z wierchu zbrązowieje to za szybko to przykrywamy folią aluminiową.
Pychota :)))
to ciasto brzmi tak .. orzeźwiająco! :)
OdpowiedzUsuńJest super idealne połączenie borówki i cytryny polecam :)
Usuńno tak, rodzina musiała sie ucieszyć z okazji Twojego nie pójścia na spotkanie..;)
OdpowiedzUsuńzjedli całe migiem :))
UsuńProsze o kawałek;)
OdpowiedzUsuńnie ma problemu już wysyłam :)
UsuńPysznie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjest suche czy mokre
OdpowiedzUsuńjaka jest wielkość formy
OdpowiedzUsuń