Włoska zupa pomidorowa z prażonymi migdałami

Jestem fanką zupy pomidorowej i praktycznie co do jej smaku jestem wybredna aż za bardzo :)
Jednak znalazłam przepis we włoskiej książce kucharskiej na idealną zupę pomidorową krem po prostu obłęd:)))

SKŁADNIKI: 4 OSOBY
50g masła,
700g dojrzałych pomidorów,(najlepiej pomidorów jajowatych śliwkowych grubo pokrojonych)
850 g wywaru warzywnego,podgrzanego

50g migdałów,mielonych
150ml mleka lub śmietanki niskotłuszczowej , ja akurat dodaję 3 łyżki śmietany kwaśniej 18% i 3 łyżki smietanki tortowej 36%
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki bazylii pokrojonej w paski
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE
 1. Rozpuście masło w garnku. Dodać pomidory i gotować około 5minut, aż do pofałdowania skórki. Doprowadzić pieprzem i solą.
2. Dodać wywar z warzyw i zagotować. Następnie zmniejszyć płomień, nakryć garnek pokrywką i gotować jeszcze 10min.
3. W tym czasie prażyć lekko migdały przez 1-2minuty na rozgrzanym grillu, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Uważać, by nie stały się zbyt ciemne

!
4. Wywar pomidorowy zdjąć z kuchenki, przelać do miksera i miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Zupę przelać przez sito, by odcedzić skórki i pestki.
6. Ponownie wlać ją do garnka, domieszać mleko lub niskokaloryczną śmietankę, migdały i cukier i całość podgrzać. Na krótko przed podaniem dodać bazylię.
7. Zupę przelać na podgrzany talerz.
MOŻNA INACZEJ:
zamiast migdałów można użyć bułki tartej, którą należy prażyć podobnie jak migdały i dodać jak w pkt.6

Komentarze