Dzisiejsza wizyta w eko gospodarstwie dała mi wspaniałe warzywa certyfikowane, ahhh co za rozkosz do tego od Taty dostałam 2 dni temu kawałek pieczonej szynki i postanowiłam, że zrobię leczo.
SKŁADNIKI: 8 OSÓB
1 duża cukinia
400 gr pieczonej szynki, myślę ze fajnie by się sprawdził boczek, kabanosy lub inne mięso
3 łyżki masła
1 duża cebula
500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej własnej roboty
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki śmietany tortowej 36%
500 ml rosołu
2 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
garść świeżego tymianku, rozmarynu i bazylii
ryż lub makaron do podania
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, lub inne mięso jakie użyjecie.
Smażymy delikatnie, następnie dodajemy posiekaną w paseczki cebulę i również smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zalewamy rosołem. Wrzucamy posiekane świeże zioła, sól i pierz, paprykę i dusimy wszystko aż cukinia będzie miękka. Dodajemy śmietany oraz cukier i dokładnie mieszamy, Podajemy z ryżem lub makaronem wedle uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz