Zakochałam się tego lata w borówce amerykańskiej jak na moje ten owoc króluje tego lata :)
dlatego specjalnie dla Was pomieszałam kilka przepisów i wyszły super babeczki
SKŁADNIKI: 6 ŚREDNICH BABECZEK ( ODPOWIEDNIA FOREMKA NA 6 SZT)
3 szklanki mąki pszennej
250 gr borówki amerykańskiej świeżej
1 szklanka cukru pudru
3 duże jajka
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
1/2 kostki masła ( roztopiona )
LUKIER POMARAŃCZOWY
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
wyciśnięty świeży sok z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder,skórkę z tartej pomarańczy i cynamon, dokładnie mieszając szpatułką.
W drugiej średniej misce miksujemy delikatnie jajka, rozpuszczone masło, maślankę i ekstrakt waniliowy .
Do dużej miski delikatnie wlewamy masę maślano-jajeczną i mieszamy wszystko na wolnych obrotach około 2 min. Następnie dodajemy borówki i bardzo delokatnie mieszamy szpatułką.
Przygotowane ciasto wlewamy do formy, którą wcześniej natłuszczamy.
Pieczemy około 30 min w temp. 180 stopni najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
LUKIER POMARAŃCZOWY: mieszamy skórkę pomarańczową, cukier puder i sok ze świeżej pomarańczy.
Upieczone babeczki odkładamy do wystygnięcia, następnie polewamy lukrem i gotowe :D
Babeczki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu http://ilovecooking92.blogspot.com/
Prześliczne babeczki! Pachną latem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziś zrobiłam, wyszły super. Przepis ok nawet dla mniej wprawnych :)
OdpowiedzUsuńJakiej średnicy jest jedna babeczka? Ja dziś odkryłam połączenie skórki pomarańczowej, borówek i cynamonu... cudo!:)
OdpowiedzUsuń6 sztuk na jednej formie o srednicy okolo 12 cm :)
Usuń