Tort truskawkowy

SKŁADNIKI

BISZKOPT:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny

KREM TRUSKAWKOWY:

1 kostka masła
1 kostka kasi
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kg truskawek

1 słoik konfitury truskawkowej
1 opakowanie galaretki truskawkowej


PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT: Oddzielam żółtka do białek ( białka mam w tej misce, w której będę robiła ciasto ).
Najpierw ubijam mikserem żółtka dodając sok z cytryny. Następnie ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając stopniowo cukier cały czas ubijając mikserem, gdy piana z cukrem jest ubita wlewam do niej ubite żółtka.
Delikatnie mieszam i dodaję mąkę z proszkiem, wszystko bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Mąka z proszkiem musi być przesiana nawet może być więcej niż jeden raz!
Wykładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, najlepszy jest papier śniadaniowy ponieważ jest najcieńszy.
Ciasto wyłożone do formy nie może się rozlewać, musi stać, wygładzamy łyżką i pieczemy w piekarniku minimum 45 min. w temp 160 - 180 stopni.
KREM TRUSKAWKOWY: Tłuszcz ucieramy z pudrem na puszystą masę.
Dodajemy truskawki stopniowo, nie wszystkie od razu.
Truskawki muszą być po umyciu osuszone ręcznikiem kuchennym i pokrojone na połówki lub więcej kawałków w zależności od wielkości truskawki.
Pokrojony biszkopt przekładać konfiturą truskawkową i na to krem.
Resztę kremu wysmarować boki i wierzch tortu. Układamy truskawki osuszone i zalewamy galaretką.


 


Komentarze

  1. 1 kostka masła i 1 kostka kasi? czyli aż 2 kostki tłuszczu? tak ma być czy to pomyłka w tekście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Kochana to nie pomylka tort jest o srednicy 27cm i przekladany 3 razy najwazniejsze to przy kremie temp musi byc wszystkich skladnikow taka sama zeby sie nie zwazyl

      Usuń

Prześlij komentarz