Nie przygotowuje schabu często, gdyż nie jest to moje ulubione mięso, jednak ten zestaw przypraw oraz glazura z brązowego cukru jest super.
SKŁADNIKI: 2 OSOBY
5 kawałków schabu bez kości
10 plastrów wędzonego boczku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
GLAZURA:
1/2 szklanki cukru brązowego light
1 łyżka mąki
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki łagodnej musztardy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni. Każdy plaster schabu owijamy 2 plastrami boczku.
W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i posypujemy przygotowany boczek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 min.
W tym czasie w miseczce przygotowujemy glazurę z brązowego cukru. Po 30 min wyjmujemy schab i smarujemy przyrządzoną glazurą, zapiekamy około 15 min.
Idealnie smakuję to mięso z młodymi ziemniaczkami i burakami w occie. Polecam
bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńschab, to tez nie jest mój faworyt. Chyba si przejadłam, niemniej jednak twoja propozycja zrobiła mia na niego ochotę. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
strasznie suche,chyba coś tłuszczu by sie przydało
OdpowiedzUsuń