Upały och upały...nie chce sie jesc ...a juz tym bardziej gotować :) Szukając po internecie ciekawego przepisu na obiad.. co najważniejsze zdrowego pełnego białka , trafiłam na stronkę mojdietetyk.pl i tam odnalazłam super przepisy ...dzisiaj wykorzystałam własnie przepis na gotowanego łososia tylko sos zmieniłam na jogurtowy :)
oryginalny przepis:
http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/gotowany-losos-w-sosie-koperkowym-z-chrzanowymi-ziemniakami-puree.html
Przepis na jedną porcję dostarczającą 430 kalorii, 27 g białka, 15 g tłuszczu, 48 g węglowodanów.
- 250 g ziemniaków
- 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki mleka
- 100 g filetu z łososia
- 1/2 kostki bulionowej
- 1/3 natki koperku
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka lnu
- 1/3 kostki bulionowej
- sałata lodowa
- 1/4 czerwonej papryki
- mój sos: 180gr jogurtu greckiego light, łyżeczka majonezu light i pół pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE
Filet z łososia gotujemy z małą ilością wody, tak aby ledwo przykrywała mięso, dodajemy 1/2 kostki bulionowej.
W osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki, gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy mleko, chrzan i ubijaczką tworzymy puree.
Do małego rondelka wlewamy wodę, podgrzewamy wraz z 1/2 kostki
bulionowej, dodajemy posiekany koperek, len i mąkę i intensywnie
mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia sosu, którym następnie polewamy
rybę oraz ziemniaki.
Na talerzu układamy liście salaty, a na nich pokrojoną w cienkie plasterki paprykę.
PLUS MÓJ DRESSING: jogurt mieszamy z majonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą gotowe:)
Pychota!!!
mniam
OdpowiedzUsuń